Francuska spremna za prvi krug parlamentarnih izbora: Dobri izgledi za ljevicu, Le Pen najveća nepoznanica

U FRANCUSKOJ se sutra, mjesec dana nakon dolaska socijalističkog predsjednika Francoisea Hollandea u Elizejsku palaču, održava prvi krug parlamentarnih izbora. Na izbore je pozvano više od četrdeset milijuna birača, a prema posljednjim anketama, ljevica ima vrlo dobru početnu poziciju. Ipak, prema pisanju lista "Liberation", pitanje je hoće li nova skupština biti "ružičasta" ili "zeleno-ružičasto-crvena", budući da postoji šansa da će socijalistička stranka za apsolutnu većinu vjerojatno morati računati i na svoje saveznike - zelenu stranku pa čak i radikalnu ljevicu.

Ankete pokazuju kako bi socijalisti trebali osvojiti oko 32 posto glasova, zeleni oko 5, radikalna ljevica 8 posto, desnica između 33 i 35 te radikalna desnica oko 16 posto glasova. Predsjednik Hollande pozvao je u četvrtak birače da mu pomognu u ostvarivanju obećanih promjena i da mu omoguće stvaranje natpolovične i uvjerljive većine.

Le Pen ostaje nepoznanica

Jedna od glavnih nepoznanica sutrašnjih izbora je svakako rezultat stranke Nacionalne fronte, čija je kandidatkinja na predsjedničkim izborima, Marine Le Pen, osvojila 17,9 posto glasova.

Ta stranka radikalne desnice se nada da će napokon, nakon 15 godina, ući u parlament i postati pravom oporbom vladajućim ljevičarima.

Drugi krug parlamentarnih izbora održat će se 17. lipnja.

Pročitajte više