Francuski studenti prosvjedovali zbog uspjeha Nacionalne fronte na izborima za Europski parlament

Screenshot: YouTube

TISUĆE studenata prosvjedovalo je diljem Francuske protiv Nacionalne fronte, desničarske stranke koja je na izborima za Europski parlament odnijela pobjedu.

Na izborima u Francuskoj dobili su 25 posto glasova, a u Europski parlament poslat će 24 zastupnika. Ne sviđa se to prosvjednicima, većinom studentima koji su se okupili u Parizu, Bordeauxu, Nantesu i Strasbourgu. Najviše studenata okupilo se u Parisu, njih oko 4 tisuće.

Studenti su na prosvjedu uzvikivali parole te su mahali transparentima na kojima piše "Ne Nacionalnom frontu". Jedan od prosvjednika kazao je za AP kako iza stranke stoji retorika koja se protivi Europskoj uniji ali i stranka u kojoj ima ksenofobije i govora mržnje: "To se čini posve nevjerojatno u današnjem svijetu", kazao je prosvjednik Kevin Motillon.

Nakon što je njezina stranka pobijedila na izborima, Marine Le Pen kazala je kako su birači tražili "samo jedan tip politike - politiku Francuza, prema Francuzima i za Francusku".

Kazala je i kako će njena stranka vršiti pritisak na predsjednika Francoisa Hollandea i boriti se protiv "ludih mjera poput glasovanja za migrante".

Pročitajte više