Frljić: Kolinda je kompatibilna s Vučićem

Foto: FAH

"NACIONALIZAM je uvijek u funkciji kapitala", kaže poznati hrvatski redatelj i intendant riječkog HNK Oliver Frljić u intervjuu za srpski Blic. Komentirao je i kako su Kolinda Grabar Kitarović u Hrvatskoj i Aleksandar Vučić u Srbiji kompatibilni.

"Odgovornost stranaka koje ovi ljudi vode za ratove 90-ih nikada nije bila postavljena na pravi način. Politička dekonstrukcija vrijednosti iz tog perioda nikada se nije dogodila i vjerojatno se, sudeći prema onome što vidimo u te dvije zemlje, neće ni dogoditi do nekog novog rata", izjavio je Frljić.

Na pitanje novinara da objasni svoju raniju izjavu da neće režirati u Srbiji "jer jedina predstava koju bi trebalo raditi bila bi o Vučiću, a to nijedno kazalište neće", Frljić je pozvao kazališta u Srbiji da ga pozovu kao režisera predstave o Aleksandru Vučiću, a ako se to dogodi obećao je honorar dati za obnovu Obrenovca koji je stradao u nedavnim poplavama.

Već je i naznačio da bi to bila predstava koja postavlja pitanje što predstavlja Vučićeva pobjeda.

"Što su izabrali oni koji su glasali za njega. Kroz izbor Vučića ukinuta je mogućnost da Srbija preuzme odgovornost za ratove 90-ih, zločine koji su u njima počinjeni, materijalnu i duhovnu devastaciju ove zemlje, ali i zemalja u kojima je Srbija ratovala", kaže Frljić.

"Fašizam se danas događa u ekonomiji"

"Današnja društva u kojima živimo, tu mislim i na Srbiju i na Hrvatsku, svoj fašizam su učinili rafiniranijim u odnosu na onaj povijesni", kaže Frljić.


"On se prije svega događa u ekonomskom polju. Njegovi korijeni su u 90-ima i pljački društvene imovine iz tog vremena. Demokratski deficit neodvojiv je od te i takve ekonomske situacije. Nacionalizam, koji u svojim najekstremnijim varijantama podsjeća na povijesne fašizme, samo je jedan od instrumenata tog obespravljivanja", smatra redatelj koji je intervju Blicu dao u povodu svog gostovanja na tribini Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu s Borkom Pavičević, Srećkom Horvatom i Igorom Štiksom, a na temu "Estetike otpora".

"Kapitalizam nema predrasuda ni prema jednom sredstvu koje služi povećanju profita. Narodi bivše Jugoslavije preko noći su zaboravili, ako su ikada i naučili, da kapitalizam od kad postoji štiti interese isključivo jedne društvene klase, bez obzira na ono što se deklarativno govori", zaključuje Frljić.

"Vučić me podsjeća na situaciju sa Sanaderom"

Na pitanje novinara što misli o budućnosti s Vučićem, Frljić kaže da nije prorok i da će pustiti one koji su ga birali da dočekaju tu budućnost.

"Mene situacija s Vučićem u nekim aspektima podsjeća na situaciju sa Sanaderom. I tamo je postojala velika euforija i domaće javnosti i Zapada, i tamo su postojali neke političke geste za koje se činilo da idu prema demokratizaciji, ali na kraju se ispostavilo da se HDZ ne može suštinski promijeniti", kaže Frljić.

Pročitajte više