Frontex pojačava akcije nadzora u Sredozemlju

Foto: FAH

FRONTEX, europska agencija zadužena za nadzor vanjskih granica schengenskog prostora, najavila je u utorak bitno jačanje akcija u Sredozemlju, nedugo nakon poziva glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona Europljanima da pruže više pomoći migrantima.

Tijekom ljetne sezone Frontex će rasporediti ukupno tri zrakoplova, dva helikoptera, šest izviđačkih brodova i 12 patrolnih brodova kao i 9 dodatnih ekipa stručnjaka u području južno od Sicilije, kaže agencija čije je sjedište u Varšavi.

Triton će biti udvostručen ili utrostručen

To će biti udvostručenje ili utrostručenje operacije Triton, koju vodi Frontex uz sudjelovanje 26 europskih zemalja.

Europska unija u travnju je donijela odluku o povećanju proračuna agencije s 3 na 9 milijuna eura mjesečno.

Ta dodatna sredstva pomoći će talijanskim vlastima u kontroli morskih granica i spašavanju života, rekao je šef agencije Fabrice Leggeri.

Glavni tajnik UN-a je u utorak u Dublinu pozvao Europljane da pruže više pomoći migrantima koji prelaze Sredozemlje. Ban nakon Irske odlazi u Bruxelles koji čeka zeleno svjetlo UN-a za pomorsku operaciju protiv krijumčara.

Ban: Europa treba učiniti više

"Europa može pružiti više pomoći", rekao je Ban i zatražio od europskih čelnika da taj problem riješe na potpuniji način i zajedničkim snagama.

Po Međunarodnoj organizaciji za migracije, više od 34.500 migranata i tražitelja azila stiglo je u Italiju od početka godine a oko 1.770 je smrtno stradalo ili nestalo na moru.

Europska unija je odlučila prošlog tjedna pokrenuti pomorsku vojnu operaciju EU Navfor Med protiv krijumčara ljudi koji prebacuju migrante s jedne na drugu stranu Sredozemlja. Za pokretanje te misije potrebno je odobrenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Pročitajte više