GONG: Povjerenik za informiranje ne smije biti mrtvo puhalo

Foto: Hina

"POVJERENIK ni na nebu ni na zemlji", naziv je konferencije koju je organizirao GONG i na kojoj je istaknuta važnost funkcioniranja Ureda i uloge povjerenika za informiranje. Povjerenik ne smije biti mrtvo slovo na papiru, poručeno je u Saboru.

GONG je organizirao konferenciju u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama. Profesor Robert Podolnjak sa zagrebačkog Pravnog fakulteta pojasnio je da Povjerenik za informiranje, čija je funkcija regulirana Zakonom o pravu na pristup informacijama, ima pravo i mogućnost vidjeti sve informacije koje ne bi bile dostupne javnosti temeljem odluka tijela javne vlasti.

"Ako bi građani tražili neku informaciju, a tijelo javne vlasti bi im odgovorilo da ta informacija ne može biti dostupna jer je neka vrsta tajne, tada će se građani moći žaliti Povjereniku koji će temeljem uvida u tu informaciju vidjeti je li ona takve prirode da treba onemogućiti njenu objavu ili je u javnom interesu da se objavi".

Povjerenik mora biti neovisna osoba koja će raditi u interesu građana. "To je institucija koja se brine o transparentnosti tijela javne vlasti što, poznato je, smanjuje korupciju i brojne troškove", zaključuje Podolnjak. Da nema prosvijećenog razumijevanja bez prava na pristup informacijama, a nema prava na pristup informacijama bez uređenog institucionalnog okvira prava na pristup, poruka je GONG-ovog Berte Šalaja.

"Pravo na pristup informacijama jedan je od temeljnih preduvjeta razvoja demokracije. Očekujemo da povjerenik ne bude mrtvo puhalo, da bude energična , odgovorna i hrabra osoba, koja će tu misiju promoviranja Prava na pristup informacijama zaista moći raditi kvalitetno", zaključuje Šalaj.

Važnim u GONG-u ocjenjuju i zatvaranje financijske konstrukcije, odnosno osiguranja sredstava koja se moraju predvidjeti u proračunu, a procjenjuje se da će biti potrebno oko šest i pol milijuna kuna kako bi Ured mogao kvalitetno funkcionirati i ne biti "mrtvo slovo na papiru".


 

Pročitajte više