GOOD inicijativa: Učenici pokazuju temeljna neznanja i manjak političke pismenosti

Foto: Hina

OKUPLJENI u GOOD inicijativu i Platformu 112 danas će Vladi uputiti javni poziv za pridržavanje Plana 21 i Koalicijskog sporazuma i osigura uvođenje i provedbu građanskog odgoja u školama.

Iz GOOD inicijative i Platforme 112 od vladajućih traže poštivanje koalicijskog sporazuma i uvođenje građanskog odgoja u cijeli obrazovni sustav. A sve s ciljem razvoja učenika kao aktivnih i odgovornih građana i doprinos demokratske klime u školama, poručuje u ime inicijative Emina Bužinkić iz Centra za mirovine studije.

"I obaveza Vlade Republike Hrvatske i svih nas koji razumijemo situaciju kakva jest da odgovorimo na porazne rezultate istraživanja koji pokazuju da današnji obrazovni sustav ne udovoljava potrebama učenika i nastavnika, odnosno da nastavnici smatraju da u dovoljnoj mjeri ne pripremaju svoje učenike za svakodnevni život i izazove koje nosi, a učenici pokazuju temeljna neznanja i manjak političke pismenosti i razumijevanja društva", kaže.

Podsjetimo, resorni ministar Vedran Mornar podsjetimo uoči ovotjedne sjednice Vlade opovrgnuo je da odustaju od ukidanja građanskog i zdravstvenog odgoja. No u kojem će obliku ići i kreću li od jeseni, stvar je dogovora, poručio je uoči skorog sastanka s predstavnicima Katoličke crkve.

"O tome će odlučiti struka, o tome će odlučiti razgovori koje ovaj trenutak vodimo. Mislim da je preuranjeno, ali građanskog odgoja će biti, zdravstvenog obrazovanja će sigurno biti. Teško mi je reći ovaj čas kada, otkad se dogovorimo, otkad struka kaže. Dozvolit ćete mi ipak da tri dana na mjestu ministra nije dovoljno za donijeti takve odluke i da treba malo vremena za donijeti prvu odluku, prvenstveno u korist naše djece.", rekao je Mornar.

Pročitajte više