Gay par iz Splita: Samo želimo moći normalno prošetati ulicom, bez da nam netko iza leđa viče da smo bolesni

Ilustracija: Guliver image/Getty images

PORTAL queer.hr razgovarao je s mladim gay parom iz Splita, Ivanom i Marinom, o Prideu, očekivanjima spram nove gradske vlasti i željama za budućnost i život. Obojica su studenti i sudjeluju u organizaciji ovogodišnjeg Pridea, Marin je baš iz Splita, a Ivan živi u okolici.

Ivan i Marin kažu kako su, kao gay par, doživjeli nekoliko neugodnih trenutaka u Splitu, kada bi javno iskazivali svoje emocije. Ipak, kažu kako su oni dobro prošli, pogotovo ako se uzme u obzir nasilje kakvo su neki pripadnici LGBT zajednice doživjeli.

Iako im se stavovi razlikuju po pitanju žele li sklopiti brak i usvajati djecu, u jednom se slažu - samo žele da ljudi napokon shvate da oni "nisu izvanzemaljci".

"Želim moći normalno prošetati ulicom da mi netko neće iza leđa vikati da sam peder, da sam bolestan...", kaže Ivan za Queer.hr.

"U Splitu se to primijeti u odnosu na prije godinu, dvije jako puno. Nezamislivo je bilo da se u Splitu uopće dođe na ideju organizacije queer partija. A sada je bilo 8 Plesnjaqa, što u Ghettu, što u Kocki", kaže Marin komentirajući promjene koje su se u Splitu dogodile u proteklih godinu dana.

Pročitajte više