George Soros: Putinova Rusija je prijetnja opstanku Europe

Foto: FAH

"PROBUDI se Europo", poziva George Soros, poznati investitor i filantrop u komentaru kojeg je objavio u časopisu The New York Review of Books. 
 
Europska unija se, tvrdi Soros, potpuno pogubila nakon velike recesije 2008. godine i od tog se šoka još nije oporavila. Zbog toga europski lideri, prema Sorosu, trenutno i ne shvaćaju kakvu prijetnju Europi predstavljaju ekspanzionističke težnje Vladimira Putina. 
 
Putinova Rusija u nekim aspektima superiorna EU
 
"Europa je iz Rusije suočena s izazovom koji u pitanje dovodi njenu golu egzistenciju", tvrdi Soros. U svom tekstu navodi da su na zadnjim europskim izborima 30 posto glasova dobile stranke koje se protive konceptu Europske unije, a koje u Putinovoj Rusiji vide alternativu. 
 
Ta alternativa, piše Soros, utemeljena je na korištenju sile koja se na domaćem terenu manifestira kao represija, a na inozemnom kao agresija. "Šokantno je da se Putinova Rusija u nekim aspektima pokazala superiorna Europskoj uniji - fleksibilnija je i stalno uspijeva iznenaditi. Zbog toga ima barem kratkoročnu taktičku prednost", tvrdi Soros. 
 
Putinu se treba suprotstaviti silom
 
"Europa i SAD - svatko iz svojih razloga - odlučne su izbjeći direktan vojni obračun s Rusijom. Rusija iskorištava njihovo oklijevanje", podsjeća Soros na aneksiju Krima, separatističke enklave na istoku Ukrajine koje Rusija podržava i prijetnje novim "plinskim ratom" dok se zima neumoljivo približava.
 
"U Europi i SAD-u prevladava argument da Putin nije Hitler. Ako mu se ispune svi razumni zahtjevi, može ga se zaustaviti u daljnjem korištenju sile. Istovremeno će sankcije protiv Rusije odraditi svoje i Rusi će se morati povući. Ovo su lažne nade utemeljene na lažnim argumentima. Putin je i ranije učestalo koristio silu i neće prezati da se njome ponovo posluži osim ako naiđe na snažan otpor", poručuje Soros. 
 
EU više nije zajednica jednakih, a Rusija to koristi
 
Europska unija, dodao je Soros u razgovoru za Guardian, dio je problema. Financijska kriza ostavila je među građanima Europe rašireno nezadovoljstvo, zbog čega EU više nije, prema Sorosu, dobrovoljna unija u kojoj su sve zemlje jednake.
 
"Putin je stvorio dobre odnose s onima koji agitiraju protiv Europe. Propast Europe kao eksperimentalne nadnacionalne vlade učinio bi od Rusije potentnu prijetnju. Kolaps Ukrajine bio bio ogroman gubitak za EU, NATO i SAD. Takva pobjednička Rusija postala bi još utjecajnija unutar EU i predstavljala prijetnju po baltičke države u kojima živi velik broj etničkih Rusa", kaže Soros.

Pročitajte više