Glavaš i dalje moćan: Tribina o ratnim zločinima "Selotejp i Garaža" na kraju ipak održana u Osijeku

Foto: Index (Arhiva)

U ORGANIZACIJI Inicijative za ljudska prava - Hrvatska na Evanđeosko-teološkom fakultetu danas je održana javna tribina pod nazivom "Slučajevi 'Selotejp' i 'Garaža' - zločin, činjenice i posljedice". Organizatori su istaknuli kako tribinom žele predstaviti sve pojedinosti slučajeva "Selotejp" i "Garaža"- ratnih zločina počinjenih u Osijeku 1991. godine, te da žele govoriti o posljedicama koje su proistekle iz tih zločina i njegova kasnijeg poricanja i relativiziranja.

Programski direktor te inicijative Mario Mažić, koordinator njezina programa tranzicijske pravde Sven Milekić, promatračica suđenja za ratne zločine pri Documenti Jelena Đokić-Jović i aktivist te inicijative Joco Glavaš iznijeli su pojedinosti vezane uz "Selotejp" i "Garažu" zbog kojih je Branimir Glavaš osuđen na kaznu od osam godina zatvora koju služi u Mostaru.
 
Izrazili su žaljenje što je Vrhovni sud smanjio kazne te što je od okrutnih zločine nad srpskim stanovnicima Osijeka trebalo proći 17 godina tijekom kojih je Glavaš obnašao najviše dužnosti u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji i bio saborski zastupnik. Mažić je rekao kako je Glavaš još uvijek moćan, a na novinarsko pitanje je li cilj tribine utjecati na tu moć i na sud budući da se za jednog okrivljenika još vodi postupak, a Glavaš čeka odluku Ustavnog suda kojem se žalio prije tri godine, odgovorio je kako to nije cilj današnje tribine.
 
Također je rekao da se na Županijskome sudu u Osijeku vodi odvojeni postupak protiv posljednjega petooptuženoga za ratne iste zločine u Osijeku u slučaju 'Selotejp' Mirka Sivića, koji je tijekom suđenja bio bolestan. S tim u vezi naveo je kako se današnja javna tribina trebala najprije održati na Pravnom fakultetu u Osijeku, ali ju je dekan Igor Bojanić otkazao uz objašnjenje da ne može ustupiti dvoranu jer se protiv Sivića još vodi postupak. Za članove inicijative takvo objašnjenje nema pravne podloge. Tribina se zatim trebala održati u hotelu "Waldinger", ali hotel je - nakon što je to objavljeno u medijima - otkazao termin pozivajući se na opće uvjete poslovanja, rekao je Mažić

Pročitajte više