Glavni izazov novog ministra turizma: Kako riješiti problem turističkog zemljišta?

Foto: Dragan Matić / Cropix

UOČI turističke sezone, Hrvatska dobiva novog ministra turizma. Darko Lorencin najavljuje da će nastaviti stopama svojeg prethodnika. Među ključnim izazovima hrvatskog turizma je i rješavanje problema turističkog zemljišta.

"Investitor odnosno poduzetnik koristi top nekretnine 15 godina i ne plaća nikome ništa. Dolazim iz te sredine i u detalje sam upoznat s takvim slučajevima, jasno da će jedan od prioriteta biti stavljanje resursa u funkciju turizma, ne pod svaku cijenu, idemo upravljati s tim proizvodom kako bismo ostvarili najbolje efekte", poručio je Darko Lorencin koji nasljeđuje Veljka Ostojića na čelu Ministarstva turizma, pojašnjavajući kako se i sam uvjerio u razmjere problema.

"Država gubi prihode, a stranci mogućnost investiranja"

Boris Žgomba iz Udruge putničkih agencija napominje kako nema alternative rješavanju ovog problema, "jer država gubi prihode, a s druge strane korisnici koncesija gube mogućnost investiranja i mogućnost da oplemene i povećaju konkurentnost hrvatskog turizma".

Žgomba se osvrnuo i na najvišu stopu PDV-a od 25 posto koja se odnosi na maržu, a uvjetovana je EU direktivama.

"U intenzivnim smo kontaktima s Ministarstvom financija i Ministarstvom turizma da se Pravilnikom odredi što je moguće više stvari koje se mogu oporezovati i po nekim drugim stopama".

"Bez zadovoljnog radnika, nema rasta konkurentnosti"

Velika očekivanja od novog ministra imaju u Sindikatu turizma.

"Ovaj resor brine porezna politika. Za sve ove sporne stvari koje su vezane uz turističko zemljište i koncesije želimo razrješenje problematike u pravnom dijelu. Očekujemo da se predstavljena strategija stvarno provede. I da pokušamo normalno s poslodavcima, uz potporu Ministarstva, dokazati da bez zadovoljnog radnika ne možemo očekivati rast konkurentnosti hrvatskog turizma", poručio je predsjednik sindikata Eduard Andrić.

Kako bismo se našli u društvu najkonkurentnijih moramo riješiti barijere, a njihovim uklanjanjem lakše ćemo i do EU novca.

"Sve promjene posljednjih godina, neovisno o tomu što imamo rast i dolazaka i noćenja, u pravilu su distribucija gostiju unutar istog vremenskog razdoblja i te promjene i dalje možemo nazvati isključivo kozmetičkim. Nemamo strukturalnih promjena, odnosno adekvatan rast sukladno našem potencijalu", rekao je Media servisu predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Kristian Šustar, koji naglašava kako je promjena pravnog i gospodarskog okvira nužna, jer time šaljemo signal investitorima.

Pročitajte više