Godišnjica Seljačke bune: Lorencin iskoristio priliku da se pohvali turističkim dolascima

Foto: FAH

PREMIJER Zoran Milanović nazočio je danas obilježavanju godišnjice Seljačke bune, odnosno bitke kod Stubice u kojoj je 1573. godine pobunjene seljake predvođene Matijom Gupcem pobijedila vojska feudalca Franje Tahyja.

U uprizorenju "Bitke kod Stubice" statisti u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima dali su vjerni prikaz završne bitke na Stubičkom polju.

Događaje iz Seljačke bune, uz statiste iz okolnih gradova i općina, prikazale su udruge iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske.

Sudjelovale su udruge Order of a Star iz Mađarske, Ursus iz Slovačke, Vitezi Belega Volka i Vitezi grofa Tattenbacha iz Slovenije, Red Vitezova Ružice grada iz Orahovice, Vitezovi Zelingradski iz Sv. Ivan Zeline, Dubovački streličari iz Karlovca, Kliški Uskoci, Vitezovi Vranski iz Pakoštana, Udruga Sv. Juraj iz Đurđevca, Red Sv. Nikole iz Varaždina, Kuburaško društvo grof Kulmer iz Zaboka te iz Zagreba Aureus Unicornis, Red Čuvara grada Zagreba i Red Srebrnog zmaja. Također i KUD Matija Gubec iz Gornje Stubice, KUD Stubica iz Donje Stubice i Tahyjevi puškari iz Donje Stubice.

Brojni gledatelji mogli su tako vidjeti borbu koju su hrvatski i slovenski seljaci i kmetovi poveli protiv izrabljivanja i tiranije feudalaca.

"Probuđena svijest masa puknula je poput baklje i prerasla u bunt i borbu za socijalnu pravdu i jednakost, slobodu i pravicu, a ostavila je duboke tragove u duši naroda do danas", istaknuto je u najavi bitke.

Milanović je rekao da ga je događaj vratio u vrijeme polaska u školu.


"Meni je to obilježilo polazak u osnovnu školu. 1973. je sve bilo obilježeno u znaku Seljačke bune i grafike i monografije, bio sam s roditeljima na otvaranju spomenika. Tako da je to jedna mistika naše povijesti s kojom sam odrastao i uvijek volim doći tu," kaže premijer.

Ministri na buni

Uz premijera Milanovića prikazu su nazočili i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar turizma Darko Lorencin te ministar obrane Ante Kotromanović, a domaćin im je bio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Prije same bitke vladino je izaslanstvo obišlo i Srednjovjekovni sajam u Parku Jure Stubičanca u Stubici.

Tom prigodom je ministar Lorencin u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo podacima o broju dolazaka turista i broju noćenja u siječnju.

Hrvatska je ostvarila porast od 17 posto u dolascima i 19 posto u noćenjima u odnosu na siječanj prošle godine, a Lorencin kaže kako je to posljedica aktivnosti turističkog sektora na tržištima provedenima u jesen prošle godine.

Slijedi nam još takvih bitki, dodaje ministar turizma, ističući kako predstoji Riječki karneval kao i uskrsni blagdani.

"Ovo je ono što stalno govorimo da osim sunca i mora trebamo stvarati proizvode koji su utemeljeni na kulturi i kulturnoj baštini, prirodnim ljepotama, zdravstvenom turizmu i svim ostalim proizvodima koji nisu samo sunce i more," rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

"To nije jedinstveno za Zagorje to je jedinstveno za cijelu Hrvatsku i šire. Seljačka buna 1573. je povijesni događaj i dogodio se samo ovdje u Stubici i zato govorim ovo je original, sve ostalo su kopije," rekao je Željko Kolar.

Da bi cijela rekonstrukcija i ova srednjevjekovna atrakcija bila što vjernija pobrinuli su se organizatori i sa Kmetskim sajmom starih zanata.

Pročitajte više