Godišnjica masakra u Borovu selu: Prije točno 21 godinu iz zasjede je ubijeno 12 hrvatskih policajaca

PRIJE točno 21 godinu, 2. svibnja 1991., pripadnici srpskih paravojnih postrojbi iz zasjede su ubili i masakrirali dvanaestoricu hrvatskih policajaca u Borovu selu blizu Vukovara. Taj događaj najavio je početak velikosrpske agresije, a isti datum vodi se kao neslužbeni početak rata u Hrvatskoj.

Krivci za ubojstvo i masakriranje 12 policajaca i ranjavanje njih 21 nisu kažnjeni. Desetero osuđenih na 20 godina zatvora pomilovano je Zakonom o općem oprostu, koji je donesen kako bi se abolirali Srbi koji su sudjelovali u oružanoj pobuni protiv Hrvatske.

Vojno tužiteljstvo u Osijeku 1992. je podiglo optužnicu protiv 51 osobe, a presudom je njih deset proglašeno krivima u odsutnosti i osuđeno na 20 godina zatvora. Sudilo im se u dva odvojena postupka za najteži oblik oružane pobune, koja je bila zakonski izjednačena s ratnim zločinom.  Ali, 1998. osječki Županijski sud primjenom Zakona o općem oprostu (iz '96.) donosi rješenje o obustavi postupka izvršenja kazne protiv svih - osuđenici su pušteni, a postupci protiv ostalih obustavljeni.

Hrvatski policajci ubijeni u srpskoj zasjedi u Borovu Selu 2. svibnja 1991.:

Stipan Bošnjak
Antun Grbavac
Josip Culej
Mladen Šarić
Zdenko Perica
Zoran Grašić
Ivica Vučić
Luka Crnković
Marinko Petrušić
Janko Čović
Željko Hrala
Mladen Čatić

Pročitajte više