Grad Zagreb šalje mlade na usavršavanje u Njemačku

Ilustracija: Shutterstock

DANAS je u Zagrebu predstavljen projekt za mlade Uči - radi - upoznaj, koji nudi osmotjedno usavršavanje mladih u Njemačkoj. Projekt vrijedan 60.000 eura financira Europska unija sa 91 posto novca, a cilj mu je povećati mobilnost i konkurentnost mladih iz Zagreba na tržištu rada u Europskoj uniji i Hrvatskoj.

"Projekt je zamišljen na način da mi prvo pozovemo mlade i pripremimo ih za dvomjesečni boravak u inozemstvu. Konkretno u Njemačkoj, u izabranim tvrtkama na području Muenchena, Stuttgarta i Frankfurta. A podrazumijeva rad u zanimanjima iz kojih mladi dolaze", rekao je Andrija Petrović iz Ureda za europske programe i projekte Grada Zagreba.

Ciljana skupina su mladi od 19 do 35 godina sa završenom četverogodišnjom strukovnom školom, zaposleni ili nezaposleni.

Svi prijavljeni imat će jezičnu i kulturološku pripremu i učenje njemačkog jezika, jer organizatori projekta smatraju da je neznanje jezika jedan od glavnih problema mobilnosti mladih u EU. "Tu nam je jako važna ta jezična priprema, jer ona je za nas alfa i omega kako bi se otvorio taj put, da ih nakon tih projekata vraćamo dobro educirane, i da bi bili interesantni za tržište u Hrvatskoj", izjavio je Mario Šušak, predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj.

Svi koji budu dovoljno motivirani, sudjelovat će u projektu, sa plaćenim prijevozom i smještajem svih 8 tjedana, a prvi povratku u Hrvatsku dobit će međunarodni certifikat, naglasio je Andrija Petrović. "Oni će svoje stečeno znanje i svoje stečene vještine naučiti primijeniti u određenim izabranim tvrtkama. A po povratku u Hrvatsku će dobiti i dodatni certifikat Europass mobility, što znači da su mladi pripremljeni za europsku mobilnost", rekao je Petrović.

Pročitajte više