Građani osuđuju nacionalističko-neofašističko okupljanje u dvorani Matice hrvatske

GRAĐANI okupljeni u organizaciji Crvena akcija i na Facebooku oštro su osudili okupljanje međunarodnih nacionalista koje organizira Hrvatska čista stranka prava u Velikoj dvorani Matice hrvatske u petak 13. travnja.

Sramotno: Ekstremne nacionaliste u Zagrebu će ugostiti Matica hrvatska!

HČSP, jedna od minornih stranki ekstremne desnice, planira održati konferenciju pod nazivom "Važnost povezivanja nacionalista Europe". Okupljenima će se obratiti i Frano Čirko, predsjednik HČSP-ove mladeži koji je poznat po sklonosti veličanju neonacizma.

"Europski neonacisti namjeravaju održati 'konferenciju' i mimohod kroz centar Zagreba. Domaćin ovog skupa trebala bi biti Matica hrvatska, koja se predstavlja kao vodeća kulturna institucija u zemlji. Informacije o naci-skupu objavila je mala grupa kvislinga čiji se članovi ambiciozno vole predstavljati kao prvaci ekstremne desnice u Hrvatskoj. Ostali sudionici trebali bi biti Nacionaldemokratska stranka Njemačke, legalni organ njemačkog nacističkog pokreta i stranka koja je izravno povezana s nedavno otkrivenim brutalnim ubojstvima koja je počinilo tzv. nacionalsocijalističko podzemlje, zatim zloglasna mađarska fašistička stranka Jobbik, koja osim progona Roma i drugih manjina zagovara i mađarsku okupaciju susjednih zemalja uključujući i više od pola Hrvatske, te francuska Nacionalna fronta koja otvoreno negira holokaust i brani kvislinški višijevski režim", piše u priopćenju Crvene akcije.

"Ova bagra simpatizera Hitlera, zajedno s drugim manjim grupama čiji je dolazak najavljen, predstavlja najveće okupljanje fašista u nekom hrvatskom gradu od kraja Drugog svjetskog rata. Iako se reklamiraju kao 'nacionalističke' stranke koje tobože prosvjeduju za generale, čak i letimičan pogled jasno pokazuje kako je riječ o obožavateljima fašističkih zločinaca iz povijesti i 'legalnim krilima' pokreta izravno odgovornih za fašističke zločine danas. Ne želimo naciste u svom gradu! Ne dajmo prostora fašističkim zločincima!", završava Crvena akcija.

Na Facebooku je ubrzo nakon objave vijesti o nacionalističko-neofašističkom okupljanju osnovana stranica s namjerom sprečavanja najavljene konferencije.

Pročitajte više