Građani šokirani gospodarskom krizom: Vladi pada podrška, Čačić najomraženiji ministar

GRAĐANI su početkom lipnja bili zaokupljeni gospodarskom krizom u Hrvatskoj, velikim padom industrijske proizvodnje i BDP-a, a zbog sve toga je skliznula i podrška Vladi.

Prema najnovijem istraživanju agencije Promocija plus CRO Demoskop Vladinu politiku je podržavalo 44,7 posto građana, dok su prije mjesec dana imali podršku od 46,4 posto. To je samo nastavak silaznog trenda, jer je u veljači Milanovićevu Vladu i njezine poteze podržavalo čak 69,3 posto građana. Pad potpore je sigurno povezan sa sve težim životom građana.

Pada podrška SDP-u

Čak 38,8 posto njih je reklo da je im je događaj ili tema mjeseca bila gospodarska kriza u zemlji i veliki pad industrijske proizvodnje. Od ostalih događaja su ih zanimala događanja na državnoj maturi, pa žalbe na presude Gotovini i Markaču te pobjeda Nikolića u Srbiji i njegova izjava o Vukovaru.


Već mjesecima pada podrška i SDP-u. Početkom lipnja je najjača hrvatska stranka imala potporu 30,1 posto građana, dok ih je u veljači podržavalo 4 posto više ljudi. Izbor Tomislava Karamarka za novog predsjednika HDZ-a je zaustavilo pad potpore najjačoj opozicijskoj stranci te su čak i "narasli" za gotovo 1 posto. HDZ je zabilježio potporu 17,1 posto građana, dok su u svibnju imali 16,2, mjesec dana ranije 16,7, a u ožujku 18 posto.

Čačić najomraženiji ministar

Treća stranka u zemlji su Hrvatski laburisti sa potporom od 8,1 posto. Oni su i jedina stranka koja ima veću potporu, nego što su je imali u siječnju ove godine. Najveći gubitnik u istom razdoblju je HNS koji je sa siječanjskih 5,2 posto pao na sadašnjih 3,3 posto potpore. Ovog mjeseca je lagano pala i podrška najpozitivnijeg hrvatskog političara, predsjednika Ive Josipovića, te je sada na 32,2 posto. Drugi na ljestvici je premijer Zoran Milanović s izborom 11,6 posto, a na trećem mjestu je predsjednik Laburista Dragutin Lesar sa 9 posto.

Na listi najnegativnijih političara prvo mjesto je zadržao bivši premijer Ivo Sanader, kojega građani više ne gledaju u "političkoj areni", već svakog dana mogu pratiti njegova pojavljivanja u sudnici u cijelom nizu slučajeva. Njega je kao najnegativnijeg političara izabralo čak 22,5 posto ispitanika, no opasno mu "za vrat puše" potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Predsjednik HNS-a iz mjeseca u mjesec podiže razinu omraženosti u narodu te ga sada najnegativnijim smatra 21,1 posto prema 20,6 posto prošlog mjeseca. Nakon njih su se izredali Vladimir Šeks, Jadranka Kosor i Zoran Milanović.  

Pročitajte više