"Građani su prevareni zakonom o potrošačkom kreditiranju, Linić je išao na ruku bankama"

Foto: Hina

ZAKON o potrošačkom kreditiranju stupio je na snagu 1. siječnja. Nakon što ga je ministarstvo sinoć pojasnilo priopćenjem, uznemirili su se u Udruzi Franak tvrdeći da je Ministarstvo financija bankama omogućilo da samovoljno određuju kamate.

"Takav način određivanja kamata je nezakonit jer nije u skladu sa Zakonom o obveznim odnosima. Ugovorne obveze moraju se ugovoriti s obje strane, nema pravo jedna strana određivati ugovorne obveze kako se njoj sviđa kamata koje nisu zakonite", kaže Goran Aleksić iz Udruge Franak za RTL.

Ministarstvo financija pojašnjava da banke ne trebaju kontaktirati svakog dužnika pojedinačno.

"...Vezano uz definiranje, odnosno izbor parametra temeljem čije promjene će se vršiti promjena kamatne stope, pojašnjavamo da vjerovnici nisu u obvezi postići dogovor sa svakim pojedinim dužnikom oko izbora parametra i utvrđivanja fiksnog dijela kamatne stope.."

U Udruzi Franak se pitaju zašto nakon toliko mjeseci borbe za vladavinu prava Ministarstvo financija odjednom zagovara pravnu nesigurnost dužnika i najavljuju tužbe.

"To znači da će uskoro biti puno sudskih procesa jer ljudima su na nezakonit način naplaćene milijarde kuna zbog previsokih kamata", kaže Aleksić.

Pročitajte više