Građanska akcija: Kaptol potiče i hrani primitivni nacionalizam, netrpeljivost i poziva na mržnju

Foto: Marko Todorov (Cropix)

GRUPA aktivista iz Građanske akcije reagirala je danas na jučerašnji urednički komentar don Ivana Miklenića iz Glasa Koncila. Naime, glodur neslužbenog glasila Crkve u Hrvata branio je pravo na prosvjedni skup protiv uvođenja ćirilice u službenu uporabu u gradu Vukovaru. Isto tako Miklenić tvrdi da je Građanska akcija "uvrijedila sudionike prosvjednoga skupa izjednačavanjem skupa s Pavelićevom odlukom o ćirilici da bi državno odvjetništvo moralo reagirati". Kritičare prosvjednog skupa nazvao je dijelom "nasilničke politike" koja ne može biti dio demokratske politike, zaključivši da je  "očito da je u Hrvatskoj demokracija ugrožena". Građanska akcija danas je reagirala na takve navode,  a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti. 
 
Glas Koncila poziva na linč 
 
Hrvatski kler i njihovo glasilo Glas Koncila odlučili su primijetiti jedini glas razuma i tolerancije nasuprot nacionalističkom divljanju krvožednih primitivaca na Trgu bana Jelačića. I prigodno - sasvim u skladu s evanđeljem koje bi navodno trebali širiti - osjetili potrebu pozvati na linč, progon i zabranu jedine opozicije koja je imala snage reagirati na nepravdu, a time i na linč cjelokupnog civilnog društva. Dolazi to iz pera upravo onoga i onih koji već mjesecima klerofašističkim metodama optužuju vlast za „veleizdaju“, prizivaju nove „Oluje“ i sa oltara pozivaju na nepoštivanje zakona.
 
U propagandnom pamfletu Mikleniću su puna usta „pravde“, „demokracije“, „naroda“, a da apsurd bude veći i Ustava! Istog onog Ustava koji nacionalnim manjinama jamči pravo na vlastito pismo i jezik. Spominjanje Ustava iz usta klera uvreda je, jer crkva svojim djelovanjem krši Ustav svake minute. 
 
Tko se to protivi "nasilničkoj politici"
 
Nedjeljni prosvjed na Trgu bana Jelačića su podržali branitelji koji su se borili protiv ćirilice i ne-Hrvata. Građanska akcija govori u ime onih drugih, većine koja pristojno šuti: građana i većine branitelja koji su se borili za zemlju u kojoj svi imamo ista prava, čiji Ustav i zakone poštujemo. 
 
Nije slučajno da upravo Crkva ovdje žali što je hrvatska Vlada postavila viši demokratski standard za poštivanje prava manjina na jezik i pismo, jer Miklenić sugerira činjenicu da je u klasičnoj europskoj pravnoj stečevini prag za ova prava 50, a ne 30 posto, kao u Hrvatskoj. Pritom optužuje vlast predvođenu SDP-om uz potporu TADAŠNJEG HDZ-a (kojem je lizala dupe, baš kao i aktualnom HDZ-u, usput budi rečeno). Sugestija da tadašnja Vlada "očito nije vodila računa ni o stvarnom dobru ni Hrvata ni Srba, ni njihova budućeg suživota" zapravo poručuje ne-Hrvatima - u ovom slučaju Srbima - da šute i budu sretni da su ovdje i da su živi i zdravi. I to se neće mijenjati dokle god ne spomenu svoj jezik i pismo.
 
Nadalje, Miklenić tvrdi da se "velika većina hrvatskih građana protivi toj nasilničkoj politici" iako je nejasno na koje se to znanstveno istraživanje poziva - bit će da operira dogmama, po starom dobrom običaju opskurne organizacije koja si je uzela monopol posredovanja između ovostranog i onostranog života. 
 
Držimo se zakona i Ustava
 
Crkva ovakvim istupima ne poziva na mir i ljubav među ljudima, nego potiče i hrani primitivni nacionalizam, netrpeljivost te poziva na mržnju. Čudi impotencija vlasti koja traje još od božićnog pranja mozga u zagrebačkoj katedrali. Kako se tada pravila da ne čuje, tako to čini i sada. Logično je da Crkva očekuje da će - kao i dosad - sustav poslušno odreagirati na njezin poziv. Stvar je jasna: jedini su put dogme i laži koje dolaze s oltara, a svaki pokušaj izgovaranja istine ustanovljene u logici i razumu valja zatrti u korijenu. 
 
Ovim putem pozivamo javnost da ne dopusti vlasti da bude neodlučna. Insistirajmo na dosljednom provođenju Ustava i zakona. To i jest svrha vlasti: da na zakonit način posreduje među suprotstavljenim interesima društva i jamči provedbu zakona. Ustav je osnova - svim građanima, vlasti a i kleru. Umjesto da zlatne križeve mijenjaju željeznima, trebali bi svrnuti pogled na kontejnere i učiniti nešto da pomognu nesretnim ljudima umjesto da krše njihova prava na svim razinama.

Pročitajte više