Grci uvrijeđeni izjavom o "budalasto naivnom" Varoufakisu

Foto: Hina

GRČKA je optužila njemačkog ministra financija da vrijeđa svog grčkog kolegu u trenutku kad je odnos između dviju zemalja na povijesno niskoj razini, piše DW.

> Grčka zaprijetila pljenidbom njemačke imovine


Grčki mediji citiraju njemačkog ministra financija Wolfgang Schäuble koji je izjavio da je Yanis Varoufakis "budalasto naivan" u svojem ophođenju s medijima nakon razgovora u Bruxellesu održanima u srijedu.

Glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova je potvrdio da je zbog izjave Schäublea uložena prosvjedna nota.

"Kao ministar zemlje koja je naš prijatelj i naš saveznik, on ne može osobno vrijeđati kolegu," izjavio je Constantinos Koutras. 

Različita gledišta

Grčka vlada naporno radi kako bi se udaljila od Trojke koju sačinjavaju Europska komisija (EK), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska središnja banka (ECB).

Grci su u četvrtak započeli razgovore s predstavnicima navedenih institucija u nastojanju da prekinu šestotjedni impasse u pregovorima oko pomoći. Riječ je o prvom susretu nakon izbora u siječnju.

> Grčka traži od Njemačke da joj plati za Drugi svjetski rat


Varoufakis je za France 24 rekao da će dužnosnici provesti dodatna istraživanja koja će pomoći novooformljenoj  "Bruxelles grupi" u kojoj su uz EK, MMF i ECB i dužnosnici koji rade na Europskom mehanizmu stabilnosti.

"Povest ćemo misiju s ciljem da utvrdimo činjenice u Grčkoj o kojima ćemo obavijestiti Bruxelles grupu kako bi joj pomogli u odlučivanju," rekao je.

Varoufakis je u srijedu izjavio da on i Schäuble nemaju iste poglede na stvari.

"Gospodin Schäuble mi je rekao da sam izgubio povjerenje njemačkih ljudi. Ja sam mu rekao da ga nikad nisam niti imao. Ja vjerujem Grcima," rekao je ministar za grčku televiziju.

> Bild traži "kraj ludila" nakon dokumentarca u kojem Varoufakis kaže da Grčka nikad neće vratiti dug

Pročitajte više