Grci predstavili plan za "odobrovoljavanje kreditora"

Grci predstavili plan za "odobrovoljavanje kreditora"

Screenshot: Channel 4

GRČKA vlada je predstavila prijedloge koji bi trebali dokinuti impasse sa kreditorima pruživši im mogućnost da postojeće državne obveznice zamjene novima, vezanima uz rast. Grčka se obvezala da će imati stalan proračunski višak i da će riješiti problem bogatih utajivača poreza.

Plan je u ponedjeljak predstavio grčki ministar financija Yanis Varoufakis u napetoj atmosferi u kojoj su sve opcije otvorene pa tako i izlazak Grčke iz eurozone.

Britanski ministar financija George Osborne je nakon sastanka s Varoufakisom u Londonu izjavio da odmjeravanje između Grčke i ostatka eurozone trenutačno predstavlja "najveći rizik po globalnu ekonomiju". 

Zamjena obveznica

Varoufakis je u razgovoru za Financial Times poslao pomirljivu poruku i rekao da Grčka više neće tražiti otpisivanje velikog dijela duga, već radije zatražiti "zamjenu obveznica" kako bi umanjila dužnički teret. 

Grčka pritom nudi dvije vrste obveznica, prva je indeksirana uz nominalni ekonomski rast i zamijenila bi europske kredite iz programa pomoći, a druga, nazvana "neprekidnim obveznicama", bi zamijenila grčke državne obveznice u posjedu Europske središnje banke.

Varoufakis ocjenjuje da prijedlog predstavlja "pametni inženjering duga" kojim se izbjegavaju za Njemačku neprihvatljivi pojmovi kakav je "otpis". 

"Ono što ja želim reći našim partnerima je da mi sastavljamo kombinaciju primarnog proračunskog viška i novih reformi," rekao je grčki ministar financija. "Ja kažem, pomognite nam reformirati zemlju i dajte nam fiskalnog prostora da to učinimo, u suprotnom ćemo nastaviti biti deformirana, a ne reformirana Grčka".

Stručnost umjesto kaosa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako je suditi prema izjavama britanskog ministra financija, njegov grčki kolega nije umanjio zabrinutost oko kursa nove vlade. Osborne je nakon sastanka pozvao Grke da se "ponašaju odgovorno", ali i prihvatio sugestiju da eurozona treba bolji plan za stvaranje radnih mjesta i rasta. 

"Ovo je rastuća prijetnja britanskoj ekonomiji i mi moramo osigurati da u Europi, baš kao i Britaniji, izaberemo stručnost umjesto kaosa," ocijenio je Osborne.

Varoufakis je rekao da će Ciprasova vlada nastaviti s održavanjem proračunskog viška čak i ako to znači neispunjenje pojedinih predizbornih obećanja te najavio odrješitu borbu s bogatim Grcima koji ne plaćaju pošten dio poreza. "Nama je prioritet glava ribe, a tada ćemo ići prema repu," kaže.

Upitan je li zabrinutost europskih partnera zbog ponovnog zapošljavanja tisuća ljudi u javnom sektoru opravdana, Varoufakis je odgovorio: "Ukoliko pogledate što se dogodilo u posljednjih pet godina, mi smo imali masivno smanjenje javnog sektora. Problem je u neučinkovitosti, grčka birokracija je prvi neprijatelj javnosti".

Predanost i prednost

Pobjeda Sirize predstavlja priliku "da udarimo na udobne veze između različitih interesa u javnom i privatnom sektoru koji usporavaju kreativnost, konkurentnost, slobodu i demokraciju".  

Grčka vlada svoj plan namjerava detaljno razraditi do kraja veljače.

"Štogod naši partneri mislili o radikalnoj ljevici, mi smo ozbiljni po pitanju reformi i ozbiljni u namjeri da budemo dobri Europljani. Jedina stvar oko koje nema povlačenja je naše gledište da aktualni program (dogovoren s kreditorima) mora biti ponovno promišljen od nule".

"Naša je prednost da mi svoju dušu još uvijek nismo prodali vragu, niti to planiramo. Siriza je jedina stranka koju nikad nisu financirali oligarsi," zaključio je za FT Varoufakis.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara