Grčić: Više od tisuću ljudi radi na povlačenju sredstava iz EU fondova

Foto: Hina
 
POTPREDSJEDNIK Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić rekao je danas da je Hrvatska u plusu oko 895 milijuna kuna u odnosu uplaćenih i povučenih EU sredstava, a do kraja godine nada se plusu od oko milijardu kuna, priopćeno je iz Vlade.
 
"U plusu smo oko 119 milijuna eura ili oko 895 milijuna kuna, i nadam se da ćemo taj trend zadržati te na kraju godine ostati u plusu oko milijardu kuna, kazao je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić govoreći o korištenju EU fondova tijekom predstavljanja prvih ugovora za projekte koji će se ostvariti preko strukturnih fondova,održanom u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Potpredsjednik Grčić naglasio je da je Hrvatska ove godine povukla više sredstava iz EU fondova nego što je uplatila. Prema podacima iz Ministarstva financija, Hrvatska je ove godine u prva četiri mjeseca, uplatila oko 222 milijuna eura, a povukla oko 340 milijuna eura.
 
Demantirajući navode u pojedinim medijima kako je do sada Hrvatska povukla svega 186 milijuna eura iz EU fondova, zbog čega je u minusu s uplaćenim sredstvima, potpredsjednik Grčić je kazao da je od ukupno 835 milijuna eura iz IPA sredstava Hrvatska dosad ugovorila oko 599 milijuna eura, te nešto više od 30 milijuna eura iz strukturnih fondova, što je oko 72 posto ukupno raspoloživih sredstava.
 
Od toga je realizirano i isplaćeno oko 394 milijuna eura ili 66 posto ugovorenih sredstava, kazao je Grčić ocijenivši kako to nije malo.
 
Do početka 2012. imali smo realiziranih svega 127 milijuna eura, nakon čega smo zahvaljujući naporima svih uključenih u te projekte višestruko povećali iznos povučenih sredstava, kazao je Grčić i apelirao na medije da ne plasiraju negativne i neprovjerene informacije.
 
Posebno je to važno zbog svih ljudi, njih više od tisuću koji rade u sustavu i koji su posebice u protekle dvije godine uložili veliki trud i napravili ogroman pomak u upravljanju i korištenju EU fondova, kao i izradi programskih dokumenata."

Pročitajte više