Grčić o prognozi MMF-a: Borimo se za svaku investiciju, pripremaju se projekti vrijedni 800 milijuna eura

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

ČELNICI MMF-a i Svjetske banke okupili su se u Washingtonu na proljetnom zasjedanju. Na tragu smanjenja stope globalnog rasta, MMF je i Hrvatskoj predvidio tešku godinu. Banski dvori prognozama unatoč šire optimizam. Borimo se za svaki projekt, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u razgovoru za Media servis.

Daljnji rast nezaposlenosti, pad gospodarstva od 0,2 posto, izostanak ulaganja, sve veći broj siromašnih, glavna su to predviđanja MMF-a pred hrvatski ulazak u EU. Na tmurne prognoze u Vladi ne zatvaraju oči. "Činimo sve kako bi razuvjerili MMF", poručuje Grčić.

"Borimo se praktički za svaki projekt. Shvatili smo da samo neke generalne mjere neće biti dovoljne, da se moramo boriti za svakog investitora pojedinačno, da mičemo barijere tim investitorima i da naravno, paralelno radimo na našim javnim, državnim projektima. Tako da mislim da bi dva kraka iste strategije - privatne i javne investicije mogle doprinijeti stabilizaciji gospodarstva i  osiguranju uvjeta za gospodarski oporavak", naglasio je Grčić.

Zadovoljiti većinu investitora

Preduvjete za to trebao bi osigurati Zakon o strateškim investicijama na kojem se još radi.

"Ima još dosta prijepornih pitanja koja ćemo ovih dana morati raspraviti i nadam se da ćemo uskoro imati formu koja može zadovoljiti većinu investitora u ovoj zemlji", istaknuo je Grčić.

Potencijalni ulagači ovog su tjedna mogućnosti ispitali i na 2. Rexpo Adriatic međunarodnom sajmu investicijskih projekata, većinom u turizmu, ali i obnovljivim izvorima energije. Te sektore pokrivaju i dva od četiri aktualna Vladina projekta u koja se polažu velika očekivanja.

"Imamo jedan veliki projekt kogeneracije, elektrane na biomasu, jedan hotelski sadržaj na otoku Cresu, tvornicu autodijelova koju smo otvorili prošli tjedan u Slavonskom Brodu i još jedan projekt obnovljivih izvora u Slavoniji. Tu smo uspjeli u potpunosti ukloniti prepreke u ovih nekoliko mjeseci", kaže Grčić, no ipak priznaje nedavna upozorenja predsjednika Josipovića da s ulaganjima još uvijek sve ide presporo.

U pripremi projekti vrijedni 800 milijuna eura

"Sada imamo još u pripremi negdje 800 milijuna eura vrijednosti projekata, koji su u našem 'payplanu' i zapravo čekaju da se riješe te barijere i nekakvi administrativni problemi. Bitno je da se radi", naglašava Grčić.

Naspram procesa restrukturiranja gospodarstva i neizvjesnosti 30 tisuća radnika ima i dobrih najava. Jedna od njih je i 36 posto veći broj novozaposlenih u novim investicijskim projektima u odnosu na isti kvartal lani, oprezno se pohvalio Grčić.

"Naravno, ja se tu malo ograđujem jer znam da je dijelom možda riječ i o sezonskom zapošljavanju, pa je sezona malo ranije krenula ove godine ali ipak postoje neke naznake u tom smislu", rekao je Grčić.

A dok Hrvatska nastoji preokrenuti negativne prognoze u svoju korist, loše se piše i Sloveniji. Na pitanje da će susjedima uskoro trebati pomoć kao i Cipru, Christine Lagarde rekla je da je najbolje da MMF sam provjeri kakvo je stanje. "Zato ne bih vjerovala strahovima i medijskim ili tržišnim glasinama", zaključila je šefica MMF-a.
 

Pročitajte više