Grčić s rumunjskim ministrom EU fondova: "U zadnje 2,5 godine napravili smo veliki iskorak"

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić susreo se danas s ministrom EU fondova Eugenom Orlandom Teodorovicijem, koji se nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

"Podaci Nacionalnoga fonda koji obavlja transakcije s Europskom komisijom pokazuju kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u korištenju EU fondova. U dvije i pol godine ugovorili smo 581 milijun eura, a isplaćeno je 306 milijuna eura, dok je u prethodne 4 godine, od 2007. do 2011., ugovoreno 247 milijuna eura i isplaćeno 127 milijuna eura. Pripremom projekata na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini cilj nam je u što većoj mjeri nacionalna sredstva za financiranje razvojnih projekata zamijeniti s bespovratnim i besplatnim sredstvima, čime se daje i izravni doprinos fiskalnoj konsolidaciji. U realizaciji EU projekata itekako su nam korisna iskustva drugih zemalja Europske unije, poput Rumunjske", kazao je Grčić.

Ministar Teodorovici prezentirao je predstavnicima Vlade RH rumunjsko iskustvo u upravljanju EU fondovima.

"Rumunjska ima veliko iskustvo u upravljanju EU fondovima. Do 2012. godine napravljeno je puno pogrešaka. Od svibnja 2012. sadašnja Vlada poduzela je cijeli niz mjera kako bismo nadoknadili izgubljeno vrijeme", kazao je. Obraćajući se predstavnicima hrvatske Vlade, ministar EU fondova Rumunjske istaknuo je da mogu računati na potporu, kako njegovu osobnu, tako njegovih kolega iz rumunjske Vlade, u primjeni najboljih praksi koje Rumunjska provodi u korištenju 19,2 milijarde eura koliko im je na raspolaganju u razdoblju 2007.-2013.

"Želimo podijeliti naše iskustvo s vama, kako bismo pomogli da Hrvatska ima samo uspješne priče u korištenju EU fondova", poručio je ministar Teodorovici.

Promatrajući IPA sredstva u razdoblju 2007.-2013. Hrvatska je ugovorila 623 milijuna od dodijeljenih 835 milijuna eura, a isplatila 409 milijuna eura ili 49 posto. Kad se tome dodaju strukturni fondovi za šest mjeseci članstva u 2013. godini, Hrvatska je ugovorila 828 milijuna eura, a isplaćeno je 433 milijuna eura. O značaju koji hrvatska Vlada pridaje EU fondovima, naveo je potpredsjednik Grčić, govori i to da Vlada, uz brojne manje projekte koji se provode, prati provedbu 25 velikih investicijskih projekata i 35 'grant shema', od kojih je dio već proveden ili je u natječajnoj proceduri, a dio će biti krajem ove i početkom iduće godine.
 

Pročitajte više