Grčka napokon sklopila načelni dogovor s kreditorima

NAKON nekoliko dana pregovora u kojima je zabilježen "solidan napredak", čini se kako su predstavnici Grčke i njenih kreditora napokon postigli "načelan dogovor".

Guardianova dopisnica iz Atene javlja kako joj je jedan visokopozicionirani insajder potvrdio da se mučnim pregovorima nazire kraj. "Znam da smo to i prije znali reći, ali mislim da smo ovaj put stvarno blizu postizanja sporazuma. U principu je dogovor postignut. Jedina stvar koja stoji na putu službenom objavljivanju nacrta sporazuma su pravne i tehničke začkoljice koje još treba riješiti. Zamjena obveznica je kompleksan posao, ali i ključna točka drugog paketa pomoći za Grčku", kazao je neimenovani dužnosnik.

Iz njegovih riječi moglo bi se zaključiti kako su Grci i IIF, koji zastupa vjerovnike, napokon postigli dogovor o visini kamata na zamijenjene obveznice, koje su dosad predstavljale najveće sjeme razdora. IIF je tražio kamate od najmanje četiri posto, dok su Grci bili voljni ponuditi tri posto. Ministri financija eurozone poduprli su zahtjeve Atene i apelirali na IIF da kamate budu niže od 3,5 posto. Još nije poznato oko koje su se brojke na kraju našli.

Kreditori Grčkoj ponudili otpis 70 posto duga?

Valja istaknuti i kako je izvršni direktor Deutsche Banka, Josef Ackerman, koji ujedno sjedi i u odboru IIF-a, na televiziji prethodno poručio kako su privatni vjerovnici Grčkoj ponudili otpis duga u iznosu od čak 70 posto, samo kako bi se pregovori okončali. "Bacili smo vrlo atraktivnu ponudu na stol. Spremni smo prihvatiti gubitke od 70 posto". kazao je Ackerman, prenosi Guardian.

Pročitajte više