Grof Tolstoj: Za Bleiburg je odgovoran Macmillan, Tito je bio minijaturna verzija Staljina

Screenshot: HRT

RUSKI grof i povjesničar Nikolaj Tolstoj, potomak velikog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, posljednjih 30 godina posvetio je istraživanju križnoga puta i razlozima zašto su Britanci na kraju Drugog svjetskog rata u Austriji predali partizanima desetke tisuća civila iz Hrvatske, piše HRT.

Tolstoj je u kratkom intervjuu rekao da ga je tragedija koja se dogodila na Bleiburgu počela zanimati nakon što se informirao o Konferenciji u Jalti na kojoj su zapadni saveznici dogovorili vraćanje milijuna sovjetskih građana Sovjetskom Savezu.

Direktni krivac Macmillan

"Shvatio sam da se (Bleiburški pokolj) dogodio u isto vrijeme i na istom mjestu u Austriji i počeo sam se ozbiljnije baviti tom pričom. Također sam vrlo brzo shvatio da ne mogu dobiti nikakve relevantne informacije o Bleiburgu, ono što sam doznao objavio sam u svojoj knjizi 'Ministar i masakr,'" rekao je Tolstoj i dodao da radi na novoj knjizi koja se temelji na novim podacima prikupljenima iz ruskih tajnih arhiva.

Upitan tko je direktno odgovoran za pokolj, Tolstoj odgovara: "Glavni i odgovorni za izručenje hrvatskih civila bio je Harold Macmillan koji je poslije postao premijer Ujedinjenog Kraljevstva. On je u to vrijeme bio politički savjetnik britanskog generala (Harolda) Alexandera, on je naime 13. svibnja 1945. godine sletio u Austriju i dao tajno naređenje Macmillanu da sve te ljude pošalje natrag. I točno je znaš što će im se dogoditi, ako se to učini. U svom dnevniku je napisao: 'šaljemo ih natrag u ropstvo, mučenje i izvjesnu smrt'," kaže Tolstoj i dodaje da nema odgovor na pitanje zašto je Macmillan to učinio.

Tito je bio minijaturna verzija Staljina


Odgovarajući na pitanje kako je moguće da su okolnosti koje su dovele do tragedije ostale nerasvijetljene nakon toliko godina grof se osvrnuo na Tita.

"Znamo što je Tito radio i mislim da je imao sreće jer se raskrstio sa Staljinom i onda se mislilo da je on dobar čovjek, no on uopće nije bio dobar čovjek. On je bio grozan, zapravo kao Staljin, točnije, minijaturna verzija Staljina. Postoji taj veliki mit o Titu kao osloboditelju, što je zapravo velika izmišljotina," rekao je Tolstoj i napomenuo da bi stranim utjecajima bilo bolje da su podržali Dražu Mihailovića nego Tita.

Tolstoj u razgovoru nije spomenuo nekoć tajnu, a danas javno priznatu "Operaciju Keelhaul" koja nudi širi povijesni kontekst i slovi kao "prešućeni zločin" Drugog svjetskog rata.

Pročitajte više