Gubitnik Josipović se okružio propalim političarima

Foto: FAH

IVO JOSIPOVIĆ 30. svibnja osnovat će stranku Naprijed Hrvatska - progresivni savez, a već je izabrao i najbliže suradnike.

Josipović će naravno biti predsjednik stranke, koja će pretendirati na glasove lijevog centra, a zamjenik predsjednika bit će Josip Kregar, nezavisni saborski zastupnik koji je u parlament ušao na listi SDP-a.

Josipovićevi potpredsjednici bit će Velimir Srića i Ivica Pančić, a politički tajnik stranke bit će Tomislav Lacović, kojeg je Josipović zaposlio i u Uredu predsjednika iako Lacović tada nije imao niti dana radnog iskustva, a mjesto organizacijskog tajnika popunit će Mislav Žagar.

O stranačkom članstvu Josipović je govorio jutros u emisiji "U mreži prvog" na Hrvatskom radiju. "U stranci ima puno istaknutih osoba, poznatih osoba iz svijeta kulture i znanosti, ali njima ostavljam da se sami prezentiraju kao budući članovi", rekao je Josipović, ali ipak potvrdio da će u stranku ući operna diva Dunja Vejzović, odvjetnik Anto Nobilo i liječnik Nikica Gabrić.

Kregar, Josipović i Posmrtna pripomoć

Većina Josipovićevih suradnika već se okušala u politici. Josipovićev kolega s Pravnog fakulteta Kregar je i dalje zastupnik u Saboru, iako se odavno počeo udaljavati od SDP-a na čijoj listi je izabran (doduše kao nezavisni zastupnik). Ranije je pokušao postati i gradonačelnik Zagreba, ali je na izborima 2009. poražen od Milana Bandića.

Josipovića i Kregara povezuje i afera Posmrtna pripomoć. Kregar je bio predsjednik ove udruge, koju je kreditirao HDS ZAMP, a koja je bila i osnivač štedionice propale Zlatica. Upravo je posredstvom te štedionice Josipović 1998. uspio izvući svoju štednju i štednju članova svoje obitelji iz Komercijalne banke prije proglašenja stečaja tako da su potraživanja prebačena na Zlaticu. Kregara se, pak, svojevremeno prozivalo zbog kredita od 100 tisuća maraka kojeg je iste te 1998. godine uzeo od Zlatice, ali slučaj nikad nije dobio sudski epilog.

Srića tvrdio da se ne vraća u politiku, Pančić podržavao Bandića


Na tim izborima na kojima je poražen od Bandića Kregar je svoju nezavisnu listu formirao upravo u partnerstvu sa Srićom, potpredsjednikom Josipovićeve nove stranke i profesorom na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i bivšim članom HSLS-a. Bivšu stranku Srića je napustio 2012. godine, kada je i izašao iz Skupštine Zagrebačkog holdinga. Ostatak mandata u Gradskoj skupštini, u koju je ušao na izborima 2009. godine, Srića je odradio kao nezavisni zastupnik, da bi na kraju mandata obećao kako je njegova politička karijera završena, ali sada ju je ipak odlučio reaktivirati.

Bogato političko iskustvo ima i Ivica Pančić, koji je bio ministar u vladi Ivice Račana i saborski zastupnik u dva mandata, od 2003. do 2011. godine. Osebujni Pančić ostat će upamćen po saborskim obračunima s HDZ-ovim ministrom prometa Božidarom Kalmetom i po rozoj plišanoj hobotnici koju je donosio u Sabor, a koja je trebala simbolizirati HDZ-ovu koruptivnu hobotnicu. Pančić je SDP napustio 2010. godine, i to kako bi podržao Milana Bandića, koji je iz stranke izbačen nakon što se odlučio na predsjedničkim izborima kandidirati protiv Josipovića.

Josipovićev tajnik poznat samo po aferama i skandalima

Ipak, najveći interes javnosti izaziva Josipovićeva odluka da za organizacijskog tajnika stranke imenuje Mislava Žagara. Radi se o manje poznatom, ali izuzetno kontroverznom kadru, bivšem članu SDP-a i HNS-a, uz čije ime se vežu brojne afere. Optuživalo ga se za primanje mita, za izbjegavanje poreza, za pijane okršaje s policijom...

Još dok je bio član HNS-a, Žagara je poduzetnik Damir Ivan Petrović kazneno prijavio za primanje mita. Petrović je u prijavi koju je predao policiji teretio Žagara da mu je uzeo 50 tisuća kuna kako bi mu Žagar na javnom natječaju osigurao posao gradnje igrališta od umjetne trave za NK Hrvatski dragovoljac. Ove optužbe nikad nisu dobile sudski epilog, a Žagar je tada sve demantirao, tvrdeći da mu podmeću stranački kolege.

Iz HNS-a je Žagar izašao 2004. godine, nedugo nakon optužbe za primanje mita, pa osnovao svoju stranku, Hrvatski narodnjaci, koja se za vrijeme svog kratkog postojanja uspjela temeljito izblamirati. Žagar je, naime, nedugo nakon osnivanja stranke najavio da će njihov predsjednički kandidat biti Boris Mikšić, koji je na izbore doista izašao, ali kao nezavisni kandidat, a Žagarov pokušaj da svoju stranku izreklamira korištenjem njegovog imena, Mikšić je temeljito izignorirao.

Iz tog razdoblja datira i fizički napad na Žagara: nepoznati muškarac ga je pred sjedištem Hrvatskih narodnjaka udario u glavu bejzbolskom palicom. Žagarova stranka tada je zatražila političku zaštitu, a on je insinuirao da iza napada stoji HNS-ovac Srećko Ferenčak koji mu je, kako je Žagar tada rekao policiji, preko posrednika poručio da "zašuti ili će mu razbiti pičku".

Nakon što mu je propao pokušaj da se na političkoj sceni istakne s vlastitom strankom, Žagar je 2006. prešao u SDP i postao pomoćnik direktora zagrebačkog Autobusnog kolodvora (AKZ). U studenom 2007. godine Žagar je završio u policiji zbog incidenta ispred narodnjačkog kluba Nec. Žagara i njegovog prijatelja, koji je pijan vozio automobil, policija je oko 4 ujutro zaustavila na Savskoj cesti, te su zbog vrijeđanja policije proveli noć u pritvoru.

Natukao pet milijuna kuna poreznog duga i otišao na Tajland

Zamjenik direktora Autobusnog kolodvora Žagar je ostao četiri godine, a čitavo vrijeme paralelno je vodio privatni građevinski biznis, zbog čega je optužen i da ne dolazi na posao u AKZ-u. Nakon što je otišao s tog radnog mjesta, Žagar se prestao pojavljivati u javnosti i sasvim se posvetio građevinskom biznisu. Uskoro će se pokazati da ni u tome nije bio naročito uspješan.

U dvije tvrtke uspio je natući gotovo pet milijuna kuna poreznog duga i završiti u blokadi, nakon čega je otišao na Tajland. Iz Bangkoka se javio početkom prošle godine, te u razgovoru za HRT poručio da se nema namjeru vraćati kući jer je u Hrvatskoj atmosfera previše depresivna. Vratio se međutim već koji tjedan kasnije i opet završio u medijima, ovoga puta uz prekršajnu prijavu za nasilje u obitelji. Na Prekršajnom sudu u Zagrebu proglašen je krivim i kažnjen globom od 1000 kuna zato što je Vladi Rožiću prijetio da će ga istući nakon što je ovaj slao uznemirujuće SMS-ove njegovoj supruzi.

 
 
 

Pročitajte više