HAKOM ima novi interaktivni portal: Tko ima kakav broadband u Hrvatskoj?

Screenshot: HAKOM

HAKOM je u rad pustio novu nadogradnju Interaktivnog portala s kartom prikaza korištenja brzina širokopojasnog pristupa.

Svrha nadogradnje je nadopuna mapiranja širokopojasnog pristupa s podacima potrebnim prilikom pripreme projekata izgradnje širokopojasnih pristupnih mreža za financiranje sredstvima iz EU fondova. Također, pomoću nje se prati ispunjenje ciljeva Digitalne agende na razini grada i općine ili gradske četvrti grada Zagreba.
 
Karta obuhvaća prikaz podataka o ugovorenim brzinama nepokretnog širokopojasnog pristupa kućanstava (tzv. take-up rate), a podaci su prikazani u obliku interaktivne karte do najnižih razina lokalne samouprave.

Svrha je pomoći jedinicama lokalne samouprave u analizi korištenja brzina širokopojasnog pristupa na njihovom području.

EU fondovi za brzinu od 100 Mbit/s i više
 
Sukladno smjernicama Europske unije u Digitalnoj Agendi za Europu 2020. postavljeni su ciljevi da 2020. svim kućanstvima u Europskoj Uniji bude dostupan širokopojasni pristup s brzinama od najmanje 30 Mbit/s te da barem 50% kućanstava ima pretplatu na širokopojasni pristup s brzinama od 100 Mbit/s i više.

Kako bi se ti ambiciozni ciljevi i ostvarili, za gradnju pristupnih mreža s takvim brzinama pristupa bit će neophodno koristiti državne potpore i potpore iz razvojnih fondova Europske Unije.

Ovime jedinice lokalne samouprave i zainteresirani ulagači dobivaju jedinstven alat za dokazivanje opravdanosti traženja potpora, što bi trebalo ubrzati i olakšati pripremu projekata financiranih iz razvojnih fondova Europske unije.
 

Pročitajte više