HBOR nudi poduzetnicima kredite sa 1 posto kamata

HRVATSKA banka za obnovu i razvoj danas je snizila kamate za 1 posto za investicije u poljoprivredi i ribarstvu, turizmu, industriji te energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i obnovljivih izvora energije.

"Kamate su snižene u 8 kreditnih programa te sada iznose: po programu Zaštite okoliša 1 posto, 3 posto i 3M EURIBOR + 1 posto, po programima Gospodarstvo i Turizam 1, 3 i 5 posto, po programima Poljoprivreda i ujednačeni razvoj, Otoci, Malo i srednje poduzetništvo te Pronalasci  1 i 3 posto dok po programu Početnici kamatna stopa iznosi 3 posto", priopćili su iz HBOR-a.

"Mjere usmjerene na male i srednje poduzetnike"

Ističu da je smanjenje kamata privremena mjera te se odnosi na kredite odobrene u 2012. godini. "Cilj mjere je poticanje novih investicija u poljoprivredi i ribarstvu, turizmu, u industriji, energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije", kazao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je da je mjera usmjerena prije svega na male i srednje poduzetnike. "Svima je jasno da veliki energetski projekti ove godine ne mogu zaživjeti u punom obimu. Želimo više sredstava putem HBOR-a plasirati malim i srednjim poduzetnicima koji moraju činiti stup hrvatskog gospodarstva narednih godina", kazao je Maras.

"80 posto hotela izgrađeno prije 1980. godine"

Ministar turizma Veljko Ostojić je rekao da su nove investicije u turizmu prijeko potrebne, jer je preko 80 posto hotelskih objekata izgrađeno prije 1980. godine. "Sama ta činjenica stavlja pred nas veliki izazov i ovo što je jučer odlučeno na Nadzornom odboru samo početak jednog novog investicijskog ciklusa u turističkom sektoru", zaključio je Ostojić.

Pročitajte više