HDSSB se obrušio na Milanovića: Osnovne karakteristike sadašnje Vlade su nepotizam i nesposobnost

NA SAMOM početku današnjeg saborskog zasjedanja premijer Milanović pozvao je zastupnike da potvrde novog ministra zaštite okolišta i prirode Mihaela Zmajlovića.

"U tom smislu od ministra Zmajlovića, ukoliko ga potvrdite kao ministra u što vjerujem, očekujem jako puno. Očekujem borbu za projekte, dakle proaktivan, jaki stav, ali istovremeno očekujem, što je možda i prvi zadatak tog ministarstva, da čuva Hrvatsku, da čuva hrvatsku prirodu i da radimo po najvišim standardima", rekao je Milanović.

Premijer se osvrnuo na projekte Plomin i Ombla i najavio da će tražiti da se u najkraćem mogućem roku donese odluka da ili ne. Dragutin Lesar pitao je hoće li novi ministar na "eci peci pet" odlučiti koja je od četiri studije za Omblu pravovaljana ili će naručiti petu. "Ministrica Holy napravila je nešto loše, ali i dala je ostavku, to je toliko rijetko da to treba pohvaliti. To je znak da se u Hrvatskoj uspostavlja politička odgovornost", rekao je Lesar i pohvalio bivšu ministricu i premijera.

Lesar upozorava: Prijetnje članovima Vlade ne smiju proći nezapaženo!

Nakon što je pohvalio premijera Zorana Milanovića i sada već bivšu ministricu Mirelu Holy zbog preuzimanja političke odgovornosti, premijera je ipak upozorio.

"Volonterske sive eminencije PR-a kadroviraju. Njihovu moć ste sada osjetili. Ali, uvjeravam vas, ako ih ne zaustavite, svaka tri mjeseca će se birati novi član Vlade jer oni na ovome stati neće", rekao je Lesar kojeg je zanimalo i što je s prijetnjama smrću Mireli Holy i zašto se premijer nije očitovao.


"Ne smijemo dopustiti da činjenica upućivanja prijetnji jednoj članici ili članu Vlade u ovoj zemlji prođe nezapaženo i da ga pojedu druge dnevnopolitičke teme", izjavio je Lesar, a premijer odmah odgovorio:

"Ima stvari o kojima ne možete trenutno govoriti javno. Određene indicije postoje. Neću reći da je svatko od nas, ali mnogi su ovdje primali prijetnje. Ono što sam ja rekao kandidatu za ministre ne ulazeći u ono što je bilo prije dva ili tri tjedna jer to ne mogu raditi, da ne isključuje mogućnost da mu za neko vrijeme bud epotrebna i zaštita, da bude štićena osoba", zaključio je Milanović.

HDSSB optužio Vladu za nepotizam i nesposobnost

"Poslan je mail, dignut je DORH i nije više važno što je u tom mailu, nego tko ga je dao medijima", rekao je HDSSB-ov Zoran Vinković u Saboru osvrnuvši se na cijeli slučaj s bivšom ministricom zaštite okoliša Mirelom Holy.

Vinković je dodao kako je puno pogubnije od maila sve što se događalo u zadnjih 6 mjeseci.

"Ljudi su očekivali da će se nešto pokrenuti, a ništa se osim zapošljavanja po stranačkoj liniji nije dogodilo", poručio je Vinković premijeru i rekao da njegov Plan 21 više ne postoji.


"Ništa što je zapisano u tom programu ne postoji. Sve u onoj izbornoj kampanji je bila obmana građana Republike Hrvatske", izjavio je Vinković.

Njegov stranački kolega Dinko Burić kaže da ne treba hvaliti premijera što je prisilio Holy na ostavku jer je to njegova dužnost. "Nastavljeno je ponašanje kao i proteklih godina, nastavili ste s nepotizmom. Isto kao pismo Barba Luki samo malo modernije", zaključio je Burić, dodavši da je problem i u kadroviranju u nadzornim odborima i upravnim vijećima.

"Nepotizam, a moram reći i nesposobnost u ovih šest mjeseci je osnovna karakteristika ove sadašnje Vlade na žalost svih građana, pa i nas i HDSSB-a, kao što su korupcija i organizirani kriminal karakteristike HDZ-ove vlade prethodnih osam godina. Ovakvim načinom rada bojim se da ubrzo nećemo biti u prilici birati samo pojedinog novog ministra nego birati cijelu novu Vladu", rekao je Burić.

Premijer Milanović je HDSSB-ovcima odgovorio da je ova Vlada izabrala svoje ljude koji će nakon promjene vlasti s tom Vladom i otići te da se to radi u ostalim demokratskim zemljama. Uslijedio je val ispravaka netočnih navoda HDSSB-a na koje je premijer još jednom reagirao.

"Opet me pitajte i ispravite nešto što uopće nisam rekao ni sugerirao ni mislio. Ja ću se možda javiti za riječ, možda neću. Građani će vidjeti, možda ću im ići na živce, ali ću biti uporan i smiren u tome da vas razotkrivam, da građani vide tko ste i što ste", izjavio je Milanović i dobio pljesak u sabornici.

"Govoriti da mi našim pitanjima, gospodine predsjedniče Vlade, provociramo bilo koga je uvreda i omalovažavanje nas zastupnika koji ovdje obnašamo svoje dužnosti, a naša dužnost je ovdje govoriti i postavljati svoja pitanja"



Pročitajte više