HDZ bi prijevremene izbore, SDP uzvraća: "Tražite što hoćete"

Foto: Duje Klarić / Cropix

HDZ NEĆE ugrožavati put Hrvatske u Europsku uniju, ali nakon 1. srpnja zahtijevat će izvanredne parlamentarne izbore, najavio je Tomislav Karamarko.

Da od toga neće biti ništa, svjesne su ostale stranke. Kukuriku koalicija ima čvrstu saborsku većinu. Na najave šefa HDZ-a Karamarka, SDP poručuje: "Tražite što hoćete, građani su rekli što o vama misle, a zemlju ste doveli na rub bankrota. Na nama je da je izvučemo...".

"Nemojmo napraviti ništa što će poremetiti ovu zadnju fazu do ulaska u EU, a nakon toga ćemo, vjerojatno u nekom periodu, dogovorit ćemo se, tražiti prijevremene izbore, jer Vlada ne odaje bilo čime da bi mogla početi raditi kvalitetno", tako je jučer najavio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko za posjeta Dalmaciji.

Dragovan: Građani su pokazali što misle o HDZ-u

Odgovor je stigao danas iz usta glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana. "Tomislav Karamarko i HDZ mogu zahtijevati što god hoće, o tome odlučuju građani RH, a oni su jasno pokazali što misle o građanima zadnjih osam godina. Njihova politika dotjerala je Hrvatsku na rub bankrota", istaknuo je Dragovan i dodao: "Krađa, isisavanje novca iz javnih poduzeća, iz državnog proračuna, svakodnevno smo svjedoci predstavljanja programa HDZ-a po sudovima, prema tome, oni su zadnji koji mogu govoriti na takav način."

Na ideju najjače oporbene stranke rukom odmahuju i Hrvatski laburisti. Predsjednik stranke Dragutin Lesar kaže da je siguran da Karamarko zna da za takav prijedlog u Saboru neću dobiti većinu, jer "vladajuća koalicija je povezana najčvršćim ljepilom koje na svijetu postoji, a to je interes izvršne vlasti". Lesar stoga Karamarkovu izjavu tumači u kontekstu predizbornog vremena.

HDSSB: "Ako Neron bude pametan, odstupit će sam"

Ipak, kritike na račun politike Vlade ostaju, poručuju laburisti. Da Vlada loše radi, misle i u HDSSB-u, no ni o HDZ-ovoj inicijativi nemaju lijepih riječi.

"Sjašio bi Kurta, a uzjašio Murta", kaže Boro Grubišić uvjeren da će nezadovoljstvo građana biti okidač za prijevremene izbore, a ne HDZ, ali tek na proljeće sljedeće godine, "jer tko bi pametan tražio izvanredne izbore u sezoni kada se bilježe dobri turistički prihodi...".

"Ako Neron bude pametan, odstupit će sam", zaključuje HDSSB-ovac.

No nikakvo odstupanje Kukuriku koaliciji ne pada napamet, jer kako kaže Dragovan: "Zadaća nam je osigurati bolji standard građana i u tom smislu ćemo raditi još više, odlučnije i kvalitetnije".

Pročitajte više