HDZ izbacio maršala Tita s glavnog trga u Šibeniku, SDP-ovci napustili sjednicu Gradskog vijeća

Foto: ŠibenikIN

POLJANA maršala Tita u Šibeniku od danas se zove samo Poljana. Odlučilo je to šibensko Gradsko vijeće s 12 glasova "za", javlja portal ŠibenikIN.

Vijećnici SDP-a prije glasanja napustili su sjednicu, poručivši da ne žele sudjelovati u "suđenju Titu". Predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak (HDZ) s druge je strane zaključio da je "Šibenik definitivno antifašistički grad, ali je Tito bio diktator".

Baranović: Ni Tuđman nije umanjivao Titov značaj

Mijenjaju imena Poljane maršala Tita usprotivio se vijećnik reformista Petar Baranović, podsjetivši na važnu ulogu dalmatinskih partizana u Drugom svjetskom ratu.

"Više od 1.300 momaka poginulo je na Sutjesci pod zapovjedništvom maršala Tita u borbi protiv zla koje se naziva fašizam. I sam Franjo Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik nije umanjio Titov značaj i ulogu. U borbi koja je bila ispravna bilo je mrlja, ali to nije razlog da u ovom gradu radimo cirkus i da ne poštujemo svoje mrtve. Ostavimo pokojne povijesne ličnost da uživaju u miru božjem", rekao je Baranović.

Poljičak: Za vrijeme Tita nije bilo slobode

HDZ-ovci su, međutim, bili neumoljivi. Poljičak je Tita opisao kao diktatora, te kazao kako nije primjereno da središnji gradski trg nosi ime po njemu.

"Nitko nikad nije govorio da idemo na Poljanu maršala Tita nego na Poljanu. Točno je da je Tito bio na čelu partizana, ali da je to bio demokratski antifašizam danas bi priča bila sasvim drukčija. Josip Broz Tito bio je izraziti staljinist do 1953. godine, a pogubio je i Andriju Hebranga. Za njegove vladavine bili su brojni politički procesi, nad suđenjem Alojziju Stepincu zgražao se čitav slobodoumni svijet. Nije bilo slobode, slobodnih izbora ni tržišta, a ni slobode medija. Tito je imao jednu od ključnih uloga u gašenju Hrvatskog proljeća i nije primjereno da središnji šibenski gradski trg nosi ime maršala Tita", rekao je Poljičak.

Ovakvu odluku HDZ je donio iako se većina Šibenčana ne slaže s izbacivanjem Tita sa središnjeg gradskog trga. U anketi koju je prije dva mjeseca proveo ŠibenikIN, 58 posto njihovih čitatelja glasalo je da ime maršala Tita ostane u nazivu šibenske Poljane.

 
 
 

Pročitajte više