HDZ-ov program kao da je pisao bullshit generator

Foto: Hina

HRVATSKE političke stranke za pisanje svojih "programa" očito koriste isti bullshit generator - to su one aplikacije pomoću kojih od nasumično odabranih riječi slažete fraze koje zvuče "pametno" ali ne znače ništa.

Uglavnom "programi" su isti, sastoje se od marketinških gluposti, a bez konkretnih brojki prikazanih kroz projekcije proračuna za budući mandat iz čega bi se moglo iščitati što se i kako planira učiniti.

U danas predstavljenom HDZ-ovom programu, po stoti put može se pročitati o otvaranju tisuća radnih mjesta, spajanju "zelene i plave Hrvatske", navodnjavanju Slavonije, razvoju turizma, potencijalima, iskorištavanju neiskorištenog itd.

Evo kako bullshit generator radi:

Razvoj hrvatskoga gospodarstva moguć je samo zajedništvom i maksimalno mogućim stupnjem konsenzusa te donošenjem odluka na načelima suradnje i partnerstva države i svih sudionika, stavljanjem u prvi plan razvojnih potreba poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika i izvoznika, stavljanjem u funkciju neiskorištenih i zapuštenih prirodnih i gospodarskih potencijala, uspostavom učinkovitog pravosuđa i građanima pristupačne javne uprave te društvenom solidarnošću i socijalnom osjetljivošću.

Iako je zemlja pred financijskim kolapsom, čega je HDZ s obzirom na govor njihovog predsjednika očito svjestan, to ih ne sprječava da i dalje obećavaju nemoguće.

Društveno odgovornim politikama osigurat ćemo umirovljenicima dostojanstven život kakvog su zaslužili svojim radom. Usklađivat ćemo mirovine s rastom plaća, BDP-a i troškova života s ciljem njihovoga postupnog povećavanja prema razini od 60% prosječne plaće

Smanjujemo poreze, povećavamo mirovine: Novac pada s Marsa!

Hrvatskoj od ove godine, pa sve do 2025. na naplatu stiže oko 19 milijardi kuna duga po obveznicama godišnje, ukupni javni dug iznosi 300 milijardi kuna, no HDZ se usudi obećavati povećanje mirovina koje su jedna od najvećih stavki u proračunu. Novac će valjda pasti s Marsa?

I tako, dok se planira povećanje rashoda proračuna, istovremeno se žele smanjiti porezi.

Porezni sustav u Hrvatskoj zahtijeva temeljitu reformu jer počiva na izuzetno velikim davanjima poduzetnika, prevelikom oporezivanju rada i troškovima državne administracije.

HDZ je očito svjestan da Hrvatska ima demografskih problema. Svatko tko može bježi u inozemstvo, jer ovdje više ne vidi nikakvu perspektivu. Kako je Karamarko najavio u svom današnjem govoru, HDZ to planira riješiti tako da će obiteljima davati 1000 eura za svako novorođeno dijete. Kad uzmemo u obzir da je to novorođeno dijete, samim time što se rodilo u Hrvatskoj, dužno oko 68 tisuća kuna, i s Karamarkovim eurima je i dalje u debelom minusu.


Evo što o tome kaže Domovinski bullshit generator:

Demografsku revitalizaciju postavit ćemo u temelje gospodarskog, regionalnog, ruralnog i ukupnog razvitka kao strateški problem suvremene Hrvatske i njene budućnosti. Koncepciju demografskog razvitka temeljit ćemo na pozitivnoj demografskoj politici, modelima revitalizacije domicilne i iseljeničke populacije, ostanku mladih u Hrvatskoj, obiteljskoj politici, poticanju povratka iseljene Hrvatske i njenom uključivanju u gospodarski, društveni, znanstveni i politički život u Domovini te kroz zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske.

Ako se želite podsjetiti s kakvim glupostima je Kukuriku koalicija dobila izbore pročitajte Plan21 (.pdf)

Pročitajte više