HDZ-ovom Milijanu Brkiću poništena diploma!

Foto: Hina

U NARODNIM NOVINAMA objavljeno je da je poništena diploma glavnog tajnika HDZ-a i bivšeg zamjenika ravnatelja policije Milijana Brkića.

Poništenje diplome objavila je Visoka policijska škola.



Podsjetimo, Index je prvi pisao još u studenom 2012. godine da su na Policijskoj akademiji - Visokoj policijskoj školi suspendirana dva viša predavača i to zbog sumnje da su omogućili plagijate više diplomskih radova među kojima je najzvučnije ime ono Milijana Brkića koji je u vrijeme ministra Tomislava Karamarka obnašao dužnost zamjenik ravnatelja policije zadužen za krim-policiju, specijalnu policiju i Centar za forenzička pitanja.

"Svašta doznam o sebi u medijima", bio je komentar Brkića koji nam je uz smijeh tada komentirao navode da je plagirao diplomski rad.

Karamarko: Diplomski je kompiliranje i kompilacija

Tomislav Karamarko tada je novinarima dao lekciju o tome što je diplomski rad: "Diplomski rad je kompiliranje i kompilacija, to nije znanstveni rad, to nije doktorat, razumijete?".

"Ja imam apsolutno povjerenje u gospodina Brkića, on je moj suradnik i čovjek nevjerojatnog poštenja i vjerodostojnosti. Sadržaj tube u kojoj on drži diplomu, od kojih radova je on sastavio svoj diplomski rad i popis literature, mene u ovom trenutku ne zanima. On je čovjek koji ima vjerodostojnost koju je dokazao i ne treba je više dokazivati, iako će je dokazati u svim događajima koji slijede", poručio je Karamarko u studenom 2012.

 
Samo nekoliko dana kasnije Brkić se povukao iz Sabora. Službeno priopćenje HDZ-a tada je bilo kako se Brkić povlači jer ne može biti u isto vrijeme glavni tajnik stranke i zastupnik u Saboru te šef izbornog stožera HDZ-a za lokalne izbore

Uz diplomu Milijana Brkića, poništeno je njih još 10. Radi se o diplomama Gorana Bočine, Zorana Đakovca, Krunoslava Kokića, Egona Lulića, Roberta Ljutića, Marka Matića, Maria Norca-Keve, Stipe Poljaka, Karmele Prše i Nikole Vukasa.

Brkić: Ovakva i slična podmetanja Kukuriku koalicije i ekipe koja je trenutno na vlasti je samo dokaz njihove nekompetencije

"Ovo je nažalost još jedan od protuzakonitih političkih igrokaza ekipe koja je sad trenutno u MUP-u. Oni se ne bave svojim poslom nego političkim podmetanjima, a rezultat toga su i najgori pokazatelji do sada u povijesti policije što se tiče otkrivačkih djelatnosti MUP-a. Vrijeme će pokazati što će reći više instance i hoće li taj politički igrokaz dobiti svoj epilog na sudu gdje će na kraju cjelokupna hrvatska javnost doznati pravu istinu", poručio je pred kamerama Nove TV Milijan Brkić.

"Ovakva i slična podmetanja Kukuriku koalicije i ekipe koja je trenutno na vlasti je samo dokaz njihove nekompetencije, njihovog neznanja, nesnalaženja, nerada i pokušaja zamagljivanja realnosti i realne slike života, a ono što je najgore od svega je i jučerašnja odluka da će prestati s isplatom poticaja za nezaposlene", dodao je.


"Ja o svojoj poziciji niti sam odlučivao kad sam dolazio na to mjesto niti ću odlučivati kad budem odlazio. Svi mi plovimo svoju dionicu, pa tako i ja. Ja sam radio na radnim mjestima za koje je propisana visoka stručna sprema, a po tadašnjoj uredbi Vlade je bilo propisano da osoba koja ima stručni stupanj niži od propisanog da može obnašati poslove i funkcije radnog mjesta na koje je postavljena", kaže Brkić.

Slično je Brkić komentirao i za Dnevnik 3 HTV-a: "Diplomirao sam na temelju materijala koje sam dobio od mentora i obranio sam ga pred povjerenstvom u kojem je bio i današnji dekan koji se tada nije izjašnjavao o tome. To je pokušaj čelnih ljudi policije da me iskoriste za političke obračune s neistomišljenicima. To nije revizija, nego povjerenstvo kojeg je imenovao dekan i to na protuzakonit način nenadležnog ministra", kazao je Brkić, koji je izjavio i kako se "ne želi spuštati na razinu Stazića koji je ljetovao na račun države za 7 kuna".

I za HTV je Brkić ponovio kako ne razmišlja o ostavci: "Nisam razmišljao o ostavci iz razloga što je ovo obračun s HDZ-om, a Milijan Brkić je samo sredstvo. Kukuriku koalicija je predstavila plan 21, a kasnije se ispostavilo da je to falsifikat, a dokaz nekompetentnosti je i situacija s mjerama politike aktivnog zapošljavanja".

"Nije stvar u tom diplomskom radu nego u svim ovim benefitima"

Slučaj poništene diplome s Visoke policijske škole glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića i još deset drugih osoba, komentirao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

 
"Uopće nisu bitna imena. Radi se da je svakoj osobi, koja plagira diplomski rad, u postupku koji je napravljen upravo na Policijskoj akademiji, oduzet stručni naziv. Daljnje postupanje je u rukama Upravnog vijeća Visoke policijske škole i o tome ću biti izviješten nakon što oni održe svoj sastanak. Što se tiče kaznene odgovornosti to je potpuno druga stvar, to nije u rukama Stručnog vijeća, oni govore o statusu studenata. Što se tiče policije, ona će u koordinaciji s Državnim odvjetništvom dogovarati ostatak priče."

A što je s visokom školom gdje su ovakve stvari moguće?

"Treba reći da je upravo ta Visoka policijska škola u skladu s politikom Ministarstva unutarnjih poslova bila spremna raščistiti te stvari. Podsjetio bih da su stegovni postupci i udaljavanje onih koji su to omogućili napravljeni još prije godinu dana."

Poništenje diplome komentirao je i Damir Kajin.

"Sumnjam da će ga to silno pogoditi. Uzet će si malo vremena i napisati novi diplomski rad. Međutim, nije stvar u tom diplomskom radu nego u svim ovim benefitima koji je 'ta diploma' nosila, a to je vjerojatno 'skopčano' s više desetina ili stotina tisuća kuna."

Kajin upućuje na pravosuđe koje će eventualno dati odgovor na pitanje povratka nelegalno stečenih sredstava na osnovu lažne diplome.

Šuker: Brkić je najavio pisanje novog diplomskog

HDZ-ovci u Saboru nisu bili raspoloženi za komentiranje poništenja diplome do koje je njihov glavni tajnik Milijan Brkić stigao falsificiranjem diplomskog rada. Ivan Šuker tek je kratko dometnuo:

"On je rekao da će pisati novi diplomski", rekao je Šuker koji nije imao odgovore na daljnja novinarska pitanja.

"Šef stranke koji je bezrezervno stao uz Brkića, prava je adresa za pitanja"

"Za slučaj poništene i lažne diplome glavnog tajnika HDZ-a nadležna su pravosudna, neovisna tijela", poručuje bivša premijerka Jadranka Kosor u čijem je mandatu Brkić bio visokopozicionirani dužnosnik Ravnateljstva policije.

"Šef stranke koji je bezrezervno stao uz Brkića, prava je adresa za pitanja", poručila je Kosor novinarima.

"Pretpostavljam da baš za to neću moći biti odgovorna jer nisam mogla provjeravati validnost svih diploma u cijelom sustavu", rekla je Kosor dodavši da sasvim sigurno to netko mora provjeravati.

"To je pitanje važno, sada, bez obzira o kome se radi, posebno u ovom trenutku kada toliko mladih ne može naći posao, koji su marljivo studirali, pisali diplomske radove i završili fakultete. To je poruka i njima. Stranka tu ne može i neće vjerojatno ništa, budući da ga šef stranke brani."

Lesar: Treba uvesti novi studij - "Diplomirani kompilator"


Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je danas kako bi hrvatski fakulteti trebali razmisliti o uvođenju novog studija – "Diplomirani kompilator", a Državno odvjetništvo bi se trebalo pozabaviti slučajem glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića i njegove poništene diplome.

"Mislim da u ovom trenutku postoje osnove da se DORH time pozabavi", rekao je Lesar novinarima komentirajući to što je danas u Narodnim novinama objavljeno poništenje Brkićeve plagirane diplome Visoke policijske škole.

To je Brkićeva osobna sramota i ako DORH, na temelju službenog poništenja diplome, smatra da je počinjeno kazneno djelo, oni su na potezu s istragom i procesuiranjem, poručuje Lesar.

"Ako se ovako nastavi, na sve većem broju fakulteta pisat će veliki oglas 'Tu kupujem tu me cijene'", kaže Lesar.

Stazić: HDZ i Brkić su falsifikatori

SDP-ov Nenad Stazić zaključuje:

"Ako HDZ ne poduzme ništa, to znači da HDZ podupire falsifikatore. To moraju znati njihovi birači. Možda oni vole glasati za falsifikatore, ja to ne znam, ali moraju znati da su ovi falsifikatori."

Pročitajte više