HGK nakon Vidoševića: Novi predsjednik ne zna svoje prve poteze

Foto: Hina

BROJNE poduzetnike od kojih Hrvatska gospodarska komora godinama ubire namete, a bez da od nje imaju ikakve koristi, najviše zanima hoće li se odlaskom Nadana Vidoševića i dolaskom novog vodstva u HGK išta promijeniti - hoće li im HGK konačno postati pomoć i oslonac u poslovanju i hoće li se ukinuti prisilno članstvo. Odgovore na ta pitanja odlučili smo potražiti kod novog šefa HGK, Luke Burilovića, koji dužnost preuzima za nešto manje od dva tjedna.

> Nasljednik Nadana Vidoševića: HDZ-ov čovjek Burilović izabran za predsjednika HGK

> Ukida se obvezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori!

> Vrdoljak napao Marasa zbog izjave o ukidanju obveznog članstva u HGK: Ovaj način komunikacije stvarno više nije pristojan

Nakon afere s izvlačenjem milijuna "čisti početak"

Iz HGK su nedavno Indexu kazali kako se nakon otkrića afere s izvlačenjem milijunskih iznosa provodi kompletna revizija kojom se treba utvrditi je li novac još negdje "curio", a da to dosadašnjom istragom nije otkriveno. "Ministarstvo financija i Ured za reviziju trenutno provode kompletnu reviziju poslovanja HGK, a uz to u tijeku je i `clean start`", kazali su.

Burilović još nema konkretni plan za HGK

Nedavno izabranog novog šefa HGK, HDZ-ovog Luku Burilovića koji u Komoru dolazi iz Uprave Sladorane Županja, pitali smo koji će biti njegovi prvi potezi nakon službenog preuzimanja dužnosti, kako će se konkretno pomoći poduzetnicima i kako se nakon afere s Vidoševićem planira vratiti njihovo povjerenje u HGK, kao i kako komentira najave ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa koji je kazao da će ubrzo biti prezentiran zakon kojim se ukida obvezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Ni na jedno od postavljenih pitanja nije stigao konkretan odgovor pa je Burilović samo ojačao dojam da se u HGK ništa neće promijeniti nabolje.

Evo što je Burilović odgovorio: "Kao što ste naveli, aktivno preuzimam dužnost predsjednika HGK  1. travnja no trudim se što više svog vremena provoditi u Komori, prikupiti potrebne informacije, analizirati stanje kako bih od službenog početka mogao krenuti s konkretnim potezima.


Poduzetnici svakako mogu očekivati konkretniju pomoć. Komora će biti transparentnija, pružati kvalitetniji gospodarski servis i adekvatnu protuuslugu svojim članicama na način da ćemo stvoriti paletu novih usluga i poboljšati postojeće te ćemo time istovremeno potaknuti veći broj naših članica, poduzetnika, na korištenje tih usluga.

Ne bih se s ove pozicije upuštao u politiziranje, mene jedino zanima gospodarska politika i dobrobit članica Komore. Na moj izbor utjecao je prije svega, uvjeren sam, moj gospodarski, a ne politički predznak. Znači moji rezultati u poduzetništvu te vizija Komore koja treba služiti našim poduzetnicima. Uostalom došao sam na mjesto predsjednika HGK na znatno nepovoljnije uvjete, odvojio se od obitelji, izložio napadima politike i medija, ostavio dobro radno mjesto i uspješnu tvrtku, iz čiste namjere da svojim znanjem i dugogodišnjim iskustvom u realnom sektoru unaprijedim Komoru i pomognem našim članicama".

Nakon Vidoševića ništa novo

Da Burilovićev dolazak na čelo HGK ništa ne mijenja slikovito je ministar Maras opisao još početkom ožujka: "HGK je nastavila starim smjerom. Izabrani predsjednik kaže da ne želi utjecaj politike, a gotovo sve dužnosti koje je obnašao do sada osigurao mu je HDZ. Pogreška je bila ostaviti staru skupštinu da bira novog predsjednika jer imam osjećaj da se jučer slučajno pojavio Vidošević opet bi ga izabrali. Umjesto reforme izabrali su opet politiku. Sve sam sigurniji da treba mijenjati zakon o HGK na način da se osigura reforma komore ili da se ostavi članovima na izbor da li žele dobrovoljno plaćati članarinu i na taj način podupirati određenu politiku i nečiju političku ambiciju".

Pročitajte više