HGSS i MORH-ov helikopter iz NP Paklenice spasili ozlijeđenu trudnicu

Foto: HGSS

PRIPADNICI Hrvatske gorske službe spašavanje (HGSS) oko 18 sati dovršili su višesatnu akciju spašavanja 42-godišnje Njemice, koja se ozlijedila na području Nacionalnog parka Paklenica, te je prevezena u zadarsku Opću bolnicu.

Njemačka državljanka, koja je u stanju trudnoće, oko 15 sati na području iznad planinarskog doma u Paklenici pala je i ozlijedila se, izvijestili su večeras iz HGSS-a. Upućen je poziv u pomoć stanici HGSS-a Zadar, a gorski spašavatelji iz Ogulina i Zadra koji dežuraju u kanjonu Velike Paklenice, krenuli su prema mjestu nesreće.

Istodobno pozvan je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz Divulja, kojim su se prema mjestu nesreće uputili spašavatelji HGSS-a iz Splita.

Zemaljske snage HGSS-a ozlijeđenoj Njemici pružili su pomoć te su je transportirali nosilima do mjesta od kuda ju je mogao preuzeti helikopter HRZ-a, koji ju je prevezao u Zadar.

U dogovoru s Lučkom upravom odobreno je slijetanje helikoptera u Luku Gaženica odakle je vozilom Hitne medicinske pomoći prevezena u zadarsku Opću bolnicu, navode iz HGSS-a.

Helikopter zbog ozbiljnosti ozljeda sletio u Luku Gaženica

MORH je priopćio da je u spašavanju sudjelovala posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a. Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV bojnik Stjepan Stepić rekao je da su u akciju krenuli oko 16,40 sati iz Splita, odakle su povezli tim spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja.

Uz jaka strujanja vjetra posada je uspjela pronaći mjesto za slijetanje što bliže Planinarskom domu Nacionalnog parka u Paklenici, gdje je nakon ukazane liječničke pomoći i stabiliziranja stanja, trudnica unijeta u helikopter, a zajedno s njom prevezena je i njezina obitelj.

Zbog težine i ozbiljnosti ozljeda, helikopter je prvi put sletio u zadarsku luku Gaženica, odakle je kolima hitne medicinske pomoći trudnica dalje zbrinuta u zadarskoj bolnici. Letačke posade ETH u ovoj godini do sada su imale 11 akcija potrage i spašavanja, pri čemu su prevezli tri pacijenta i oko 80 pripadnika HGSS-a i MUP-a.

Pročitajte više