HNB: Ove godine stagnacija i još više nezaposlenih, iduće blagi rast BDP-a

Foto: Hina

HRVATSKA narodna banka objavila je u svom redovnom Biltenu da u 2014. očekuje u Hrvatskoj stagnaciju gospodarske aktivnosti u uvjetima fiskalne konsolidacije, dok bi u 2015. gospodarska aktivnost mogla blago porasti, za 0,4 posto.

Realni BDP mogao bi u 2014. stagnirati (stopa promjene -0,2 posto). Pozitivan doprinos rastu BDP-a mogao bi dati jedino izvoz robe i usluga potaknut jačanjem inozemne potražnje, dok bi se domaća potražnja mogla smanjiti zbog kratkoročno nepovoljnih učinaka planirane fiskalne konsolidacije na gospodarsku aktivnost.

Donesene mjere fiskalne prilagodbe u prvom redu su usmjerene na daljnje povećanje prihoda države, a strukturne mjere koje bi trebale jačati poslovnu i investicijsku klimu još uvijek uglavnom nisu provedene, upozoravaju iz HNB-a.

S obzirom na to da se u 2014. godini ne očekuje oporavak gospodarske aktivnosti, broj zaposlenih osoba mogao bi se dodatno smanjiti, a broj nezaposlenih povećati. Slična kretanja predviđaju se i za 2015. iako u nešto blažem intenzitetu, pa bi se zbog očekivane stagnacije cijena realne plaće mogle zadržati na razinama iz prethodne godine, ističe se u sažetku Biltena.

Poduzete mjere za povećanje prihoda države, ali ne i za jačanje poslovne i investicijske klime

Porezne olakšice i snažnije povlačenje sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova EU-a mogli bi prouzročiti snažniji rast privatnih investicija. Rast javnih investicija mogli bi pospješiti infrastrukturni projekti.

Kako procjenjuje HNB, inflacija će se zamjetno usporiti u 2014. u uvjetima stabilnog tečaja kune prema euru, odsutnosti domaćih inflatornih pritisaka s potražne i troškovne strane te pada uvoznih cijena prehrambenih sirovina. Monetarna politika je, tvrde, i nadalje ekspanzivna te osigurava visoku primarnu likvidnost zadržavajući stabilnost tečaja kune i potičući oporavak plasmana poduzećima.

Ističe se i da su donesene mjere fiskalne prilagodbe u prvom redu usmjerene na daljnje povećanje prihoda države, a strukturne mjere koje bi trebale jačati poslovnu i investicijsku klimu još uvijek uglavnom nisu provedene.

Pročitajte više