HNB predložio otvaranje stečajnog postupka nad Nava bankom

Foto: Google Street View

SAVJET Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici donio odluku o podnošenju prijedloga Trgovačkom sudu u Zagrebu za otvaranje stečajnog postupka nad Nava bankom d.d. Zagreb, priopćeno je iz HNB-a.

Odluka je donijeta temeljem odgovarajućih zakonskih odredbi nakon što je utvrđeno da su ostvarena tri stečajna razloga - imovina Nava banke manja je od njenih obveza, banka nije ispunila supervizorske mjere naložene rješenjem HNB-a i dulje vrijeme ne ispunjava uvjete vezane za regulatorni kapital te je ugrožena njena sposobnost da pravodobno ispunjava svoje novčane obveze.

Prije ovakve odluke Savjet HNB-a odbio je dati suglasnost ukrajinskoj PAT Bank Vostok za stjecanje više od 50 posto udjela u jamstvenom kapitalu i glasačkim pravima Nava banke, ocjenivši da predviđeni iznos i način dokapitalizacije ne omogućuju nastavak poslovanja sukladno zakonskim propisima i načelima dobre bankovne prakse.

Napominje se kako je Hrvatska narodna banka u okviru svojih supervizorskih ovlasti u razdoblju od 10. ožujka do 28. ožujka 2014. godine obavila izravni nadzor nad dijelom poslovanja Nava banke kojim su utvrđeni značajni nedostaci i nezakonitosti u poslovanju.

Uz odluku o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, radi očuvanja imovine Nava banke guverner HNB-a donio je rješenje o uvođenju posebne uprave koja će, do donošenja odluke suda o pokretanju stečajnog postupka, preuzeti ovlasti nadzornog odbora i uprave ove kreditne institucije.

Pročitajte više