HND: Portal Dnevno promovira govor mržnje poput ratnog ST-a i Imperijala

Screenshot: Dnevno.hr

SREDIŠNJI odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) izvijestio je danas kako želi upozoriti urednike i novinare portala Dnevno i javnost da su neki prilozi tog portala huškačke naravi i kao takvi mogu ugroziti i neopravdano stvoriti brojne neugodnosti onima o kojima novinari portala pišu.

> Fašizam se razbuktava: Portal Dnevno nakon Srba i gayeva krenuo i na Židove

"Napadi i uvrede tog portala i u manjoj mjeri tiskanog tjednika '7Dnevno' na račun pojedinaca, udruga i društvenih skupina koji ne dijele njihov konzervativno desničarski svjetonazor vraćaju nas u devedesete godine i nerijetko srozavaju kulturu javnog komuniciranja na razinu govora mržnje ratnog i poratnog Slobodnog tjednika te Imperijala", navodi HND.

Ocjenjuje se da je znatan dio sadržaja Dnevno proizveden mimo pa i protivno profesionalnim novinarskim načelima prema kojima u tekstovima moraju biti iznesene provjerene činjenice i argumenti, a ne diskvalifikacije. Mete tih diskvalifikacija i huškačkih tekstova često se s razlogom osjećaju ne samo nelagodno nego i ugroženo. Često su mete tih tekstova naše kolegice i kolege novinari, kako iz tiskanih tako i iz elektroničkih medija.

Na hrvatskom portalu huškaju protiv Srba, na srpskom protiv Hrvata



"Naravno da progon i reket ne smiju biti cilj posla koji pretendira da bude novinarski. Smatramo da tako portal Dnevno nerijetko zloupotrebljava medijski prostor za rabote protivne temeljnom smislu i zadaćama novinarstva. Naravno i u mnogim drugim medijima u hrvatskom medijskom prostoru, i lijevog i desnog svjetonazora, ima pojava neprofesionalizma, netolerancije i očigledne pristranosti ali ipak ne toliko kao na portalu Dnevno", ocjenjuje HND.

U priopćenju se navodi da je u predvečerje referenduma o braku objavljen sramotni prostački tekst koji je teško vrijeđao privatnost petnaestak javnih osoba, velikom većinom žena, uključenih u "Kampanju protiv" pod naslovom: "Ovi ljudi raz*ebali su svoje živote i tuđe obitelji, a uređivali bi nam Ustav i pozivaju građane da glasaju protiv".

Inače, Dnevno ima i svoju srpsku inačicu - Dnevno.rs. te u BiH Dnevno.ba. "Dnevno.rs, potpuno identičnog grafičkog izgleda, ne objavljuje naravno antisrpske tekstove kao njihov hrvatski blizanac, nego baš suprotno, hrani negativne stereotipe o Hrvatima. Ista ekipa na istom poslu u kojem - jedna iz hrvatskog a druga iz srpskog kuta - ne preza niti od poticanja mržnje", upozorava se u priopćenju koje su potpisali predsjednik HND-a Zdenko Duka i predsjedavajući Središnjeg odbora HND-a Luko Brailo.

Pročitajte više