HNS-ovci podržali "Skup razuma": "Crkva i razne udruge stvaraju atmosferu netolerancije"

Foto: Facebook

U VIŠE hrvatskih gradova danas se održava "Skup razuma" - prosvjedno okupljanje građana koji podržavaju uvođenje zdravstvenog odgoja u škole. Podršku "Skupu razuma" izrazili su zagrebački i splitski HNS-ovci.

Zagrebačka organizacija HNS-a najavila je da će se njeni predstavnici pridružiti mirnom okupljanju građana na Cvjetnom trgu u 18 sati. Na skup će doći HNS-ovi saborski zastupnici Boris Blažeković, Igor Kolman, Sonja König i Goran Beus Richembergh te predsjednik i potpredsjednik Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba Dragan Kovačević i Tomislav Stojak.

"U HNS-u smatramo da u zdravstvenom odgoju nema ništa sporno i da se radi o dobro napravljenom programu, korisnom mladim ljudima, koji nažalost, često nigdje drugdje ne dobivaju kvalitetna i stručna znanja i informacije o odgovornom spolnom ponašanju. Upravo su im te informacije nužne jer utječu na usvajanje zdravih životnih navika i njihov ukupan život", poručuju iz HNS-a.

Crkva stvorila atmosferu netolerancije

U Splitu će se prosvjed održati u 18 sati na Pjaci. Ženska inicijativa splitskog HNS-a tvrdi da je zbog grubih i uvredljivih napada pojedinaca iz Crkve i raznoraznih udruga na Kurikulum zdravstvenog odgoja stvorena atmosfera netolerancije, te da se zbog iskrivljavanja sadržaja i ciljeva zdravstvenog odgoja stvorila zbunjenost kod roditelja i uznemiravanje javnosti.

"Naprijed navedeni pojedinci i udruge svojim pozivanjem na bojkot obrazovnog programa javnih škola izravno zagovaraju nepoštivanje zakona i Ustava Republike Hrvatske, kao što neutemeljeno govore o kršenju evropske Konvencije o ljudskim pravima. Treba reći da roditeljska dužnost da odgajaju, uzdržavaju i školuju djecu, odnosno da imaju pravo da samostalno odlučuju o odgoju djece nije u korelaciji s obrazovnim programom javnih škola, u ovom slučaju sa zdravstvenim odgojem", tvrde žene splitskog HNS-a.

"Nije nam cilj da se obraćamo Crkvi jer mislimo da je Crkva u svemu tome beznačajna"

Nema mjesta Katoličkoj crkvi u obrazovnom sustavu, poručuju udruge koje će okupljene na zagrebačkom Cvjetnom trgu i splitskoj Pjaci večeras dati podršku Vladi oko uvođenja zdravstvenog odgoja u škole.

Nakon ljubljenja pred katedralom članovi Zagreb Pridea ne odustaju. Stižu i na prosvjede na Cvjetni, a ciljevi su im ostali isti, kaže Marko Jurčić: "Naša je građanska dužnost podržati druge udruge civilnog društva koje se zalažu za provedbu onih ustavnih vrednota Republike Hrvatske, a između ostalih, ona je i rodna ravnopravnost koja je zbog nekog razloga ispala sporna kod nekog dijela javnosti", istaknuo je Jurčić.

Skup razuma koji organiziraju Udruge David i Građanska akcija, građane pozivaju na mirne prosvjede. Neće se okomiti na Crkvu, ali će upozoriti kako u sekularnoj državi takvo mora biti i javno školstvo, kaže predsjednik udruge David, Boris Stanojević. "Nije nam cilj da se obraćamo Crkvi jer mislimo da je Crkva u svemu tome beznačajna. Mislimo da tu Vlada treba puno više napraviti i da treba izaći iz vazalskog odnosa s Crkvom. Mislim da je vrijeme da se razmišlja o odvojenosti države od Crkve", pojašnjava Stanojević.

Paralelno sa skupom u Zagrebu, podršku Vladi dat će i Splićani koji će se od 18 sati okupiti na splitskoj Pjaci, poručuje organizator Marko Mlinar. "Mi ga podržavamo iz razloga što je ovaj zdravstveni odgoj napravljen na temeljima ljudskih prava i znanosti. Osim toga, ovaj skup je izričito za uvođenje zdravstvenog odgoja, a ne kao potpora bilo kojem drugom trenutnom potezu Vlade", naglasio je Mlinar.

Pročitajte više