HT odgovara sindikatima: Otpremnine su 360.000 kuna bruto, među najvišima u Hrvatskoj

SINDIKATI Hrvatskog telekoma reagirali su na izjavu glasnogovornice HT-a koja je izjavila da je Uprava cijeli proces otpuštanja 370 radnika provela maksimalno socijalno osjetljivo.

"Uz vijest da Hrvatski Telekom, unatoč vrhunskom profitu otpušta 370 radnika, glasnogovornica HT-a izjavljuje da je Uprava cijeli proces provela maksimalno socijalno osjetljivo, te kao točku na i ponavlja netočan iznos prosječne visine otpremnine od navodno 360.000 tisuća kuna što, tvrdi, odgovara dvogodišnjoj prosječnoj plaći u Hrvatskom Telekomu.

"Nemojte nas mjeriti po Mudriniću"

Nažalost, istina je daleko od toga:

"Prosječna plaća u Hrvatskom Telekomu nije 15.000 kuna bruto već po službenim izvješćima poslodavca 11.036 kn bruto ili 7.516,00 neto, ali u taj prosjek ulazi 260 menadžera i članova Uprave na čelu s Ivicom Mudrinićem koji ima mjesečnu plaću od 180.000 kn bruto.

Taj prosjek skriva činjenicu da 50 posto radnika Hrvatskog Telekoma ima plaću ispod prosjeka Republike Hrvatske. Mladi magistar elektrotehnike koji se zaposli u Hrvatskom Telekomu, po anketama najpoželjnijoj tvrtci u Hrvatskoj za radnike visoke stručne spreme, dobit će plaću 7.200 kn bruto, odnosno 5.200 kn neto.

Stimulativne otpremnine prema Kolektivnom ugovoru Hrvatskog Telekoma kreću se u iznosima od 180.000 - 260.000 kn bruto za cijeli radni vijek (jedna do jedna i pol Mudrinićeva mjesečna plaća) pa kada se na to doda zakonska otpremnina od maksimalnih 6 plaća, onda radnik u svoj džep stavi u prosjeku 160.000 kn neto, a drugo pojede porez.

Unatoč svim tim, za Hrvatske uvjete ipak visokim otpremninama, radnici ne žele dobiti otkaz, jer su usko specijalizirani i neće naći posla u na Zavodu za zapošljavanje, već će samo povećati broj od 342.478 nezaposlenih na dan 23.ožujka. Uostalom predlažemo da Uprava uštedi te iznose i dopusti ljudima da rade i osiguravaju egzistenciju svojim obiteljima.

Sindikati zamjeraju kompaniji nemilosrdnu centralizaciju koja ne ostavlja šanse za jednakomjeran razvoj svih područja Hrvatske. Od 370 radnika čak 230 je iz područja regija (Dalmacija, Slavonija, Međimurje, Istra i Primorje)."

Gdje se izgubila socijalna osjetljivost?

"Međutim, ono što posebno boli jest činjenica da Uprava nije imala želju i volju pokazati socijalnu osjetljivost za branitelje, invalide domovinskog rata. Dvojica takvih kolega dobivaju otkaz. Mada u Zakonu o radu stoji da je poslodavac dužan zatražiti suglasnost radničkog vijeća za otpuštanje osoba s invaliditetom, poslodavac to nije učinio i svi takvi radnici će pokrenuti sudski postupak za dokazivanje nezakonitih otkaza koje dijeli HT zaklinjući se u socijalnu osjetljivost", stoji u priopćenju sindikata Hrvatskog Telekoma.

HT: Otpremnine po radniku iznose 360.000 kuna bruto

Na navode sindikata u priopćenju za javnost reagirala je glasnogovornica HT-a Maja Weber. Priopćenje HT-a prenosimo u cijelosti.

"U današnjem najnovijem priopćenju Sindikata HT-a ponavlja se nažalost nekoliko posve netočnih informacija. Jasno nam je da sindikati svoje postojanje moraju opravdati dijelom i oštrom retorikom, ali jednostavno nije točno da je iz kompanije javnosti prezentirana bilo koja netočna informacija. Kompanija isplaćuje prosječne bruto otpremnine koje po radniku iznose 360 tisuća kuna. Naravno da je zbog poreza i davanja taj iznos u netu manji, no to ne umanjuje činjenicu da težak proces smanjivanja broja zaposlenih provodimo maksimalno odgovorno, po propisima i s otpremninama među najvišima u Hrvatskoj", priopćeno je iz HT-a.

Pročitajte više