HUB: Ne možemo komentirati posljednji Vladin prijedlog za švicarac dok ga ne vidimo

Ilustracija: Shutterstock

IZ HRVATSKE UDRUGE BANAKA osvrnuli su se na rješenje koje se spominje po medijima o otpisu 22 posto glavnice dužnicima u franku. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Hrvatska udruga banaka nije vidjela posljednji Vladin prijedlog za rješavanje problema korisnika stambenih kredita u CHF tako da ne možemo komentirati bilo kakve detalje. Dodatno, svaki obrazložen i kvantificiran prijedlog, popraćen procjenom učinaka, zasigurno je dobrodošao, a rješenje se može zasnovati samo na naznačenim preporukama Europske komisije - dobrovoljnost, socijalna diferenciranost i podjela troška. I HNB je jasno istaknuo da bi trebalo bez zakonskih intervencija u odnose osmisliti paket regulatorno-poreznih mjera kojima bi se, bez korištenja proračunskih sredstava, banke dopunski motiviralo na rješavanje odnosa s financijski slabim klijentima", stoji u priopćenju HUB-a.

Neslužbeno, rješenje o otpisu 22 posto glavnice dužnicima u franku u HUB-u smatraju lošim. Inače, pojedini mediji pišu, da bi do kraja idućega tjedna Vlada trebala predstaviti prijedlog konverzije kredita vezanih uz CHF. Zasad je poznato da bi se otpisalo 22 posto glavnice dok bi se na ostatak duga obračunala kamata od 5,6 posto. Primjena zakon planira se već od lipnja, a dužnici bi imali rok od 15 dana da se izjasne hoće li konvertirati kredit iz franaka u eure. Zabranila bi se i ovrha nad stanovima kad dug padne ispod 50.000 kuna.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade, potvrdio je da je jedan od modela rješavanja problema kredita vezanih uz švicarske franke na kojem radi Vlada i njihova konverzija u eure.

Pročitajte više