HUBOL: Ukidanje dermatovenerologije u KBC Osijek diskriminira gotovo milijun ljudi

Screenshot: Google maps

HRVATSKA udruga bolničkih liječnika je odaslala priopćenje u kojem izražavaju zabrinutost zbog, kako tvrde, ukidanja Zavoda za dermatovenerologiju i bojazan da Dermatovenerologiju tim činom nestaje kao struka u toj bolnici. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


"HUBOL  upozorava kako je u KBC-u Osijek trenutno na djelu neviđeno nastojanje provedbe Pravilnika o ustroju i sistematizaciji kojom se doslovno ukida Zavod za dermatovenerologiju. Zanimljivo je kako takva praksa nije zabilježena niti u jednom Kliničkom bolničkom centru u Hrvatskoj, osim u Osječkom, što otvara niz drugih nedoumica i veliki razlog za brigu, osobito u stručnim krugovima. Očito je da ono što vrijedi za sve kliničke bolničke centre u Hrvatskoj ne vrijedi za KBC Osijek.

Umjesto da se zbog visoke razine stručnosti i obima posla Uprava KBC Osijek trudi što prije vratiti status Klinike Zavodu za dematologiju, ona čini upravo suprotno - zavod sa dugogodišnjom tradicijom praktički ukida i pripaja ga odjelu za reumatske bolesti unutar veceg zavoda Klinike za unutarnje bolesti.

Zavodu za dermatovenerologiju je prvo smanjen broj kreveta sa 21 ležećeg na 13 ležećih, a onda pod okriljem prijedloga Pravilnika (koji nitko nije potpisao-autor nepoznat), dosadašnji Zavod za dermatovenerologiju se pripaja Zavodu za kliničku imunologiju, hematologiju i upalne reumatske bolesti i to u sklopu odjela za reumatologiju i dermatovenerologiju, što presudno utječe na razinu stručnosti.

Ovim činom osječka Dermatovenerologija gubi identitet i praktički nestaje kao struka. HUBOL smatra kako ovakav netransparentni prijedlog Pravilnika predstavlja veliki problem i za liječnike i za pacijente jer se radi o ukidanju jedine dermatovenerološke ustanove u istočnom dijelu Hrvatske, praktički do Zagreba, koja je u mogućnosti hospitalizirati teže dermatovenerološke bolesnike. Na ovaj je način gotovo milijun stanovnika istočne Hrvatske diskriminirano u odnosu na druge stanovnike Republike Hrvatske jer više nemaju samostalan dermatološki zavod na kojem se mogu liječiti.

Također su velikim dijelom zakinuti i studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku, s obzirom da je KBC Osijek nastavna baza Medicinskog fakulteta u Osijeku.
Stoga se postavlja pitanje buduće kvaliete nastavnog procesa iz kliničkog predmeta dermatologije na „nesamostalnom“ odjelu dermatovenerologije, što predstavlja presedan u odnosu na ostale medicinske fakultete u našoj zemlji.

Sada, kada se planira " funkcionalno " spojiti  Zavod za dermatovenerologiju sa Odjelom za reumatologiju tj. pripojiti Internoj klinici, vjerujemo da će doći do teške diskriminacije dermatoveneroloških pacijenata kojima je nerijetko potrebna složena terapija (npr. biološko imunosupresivno liječenje). Isto tako postavlja se pitanje kako će osječka dermatovenerologija funkcionirati u sklopu dermatovenerološkog stručnog  društva  (HDVD-a) ako se po novom zove Odjel za reumatologiju i dermatologiju i hoće li sada dermatovenerološki pacijenti dolaziti na liječenje u Zavod za kliničku imunologiju, hematologiju i upalne reumatske bolesti te kako se uopće namjerava organizirati učinkovito pregledavanje i liječenje bolesnika na taj način?

HUBOL naglašava da hrvatski bolnički liječnici žive sudbinu svoje domovine i svojih bolesnika te su upravo zato uvijek bili svjesni nezavidnog položaja u kojem se ovog trenutka nalazi hrvatsko zdravstvo, no degradiranje struke u vremenu Europske Unije i razvoja sve užih specijalnosti nije mjera koja će polučiti pozitivne rezultate. Kako za bolesnike, tako niti za liječnike."

Pročitajte više