HUP očekuje podršku predsjednice u rješavanju ključnih gospodarskih problema

Foto: FAH

NAKON što je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) objavila 16 ključnih gospodarskih pitanja koje uoči parlamentarnih izbora postavlja političkim strankama, predstavnici HUP-a ta su pitanja danas predstavili i predsjednica Republike Kolindi Grabar-Kitarović, od koje su zatražili podršku u rješavanju gospodarskih problema i promoviranju poduzetništva.

Na sastanku je naglašeno kako je trenutni slabi gospodarski rast nedostatan za ozbiljniji pomak kojim bi se gospodarstvo vratilo na vrijednosti od prije šest godina, da je opća klima prema gospodarstvu i poduzetništvu prilično loša te se ne promiču i ne vrednuju poduzetničke ideje i poduzetnički način razmišljanja. Dogovoren je nastavak dijaloga kojim bi se, s jedne strane u političkom i medijskom prostoru otvarale rasprave o važnim gospodarskim i društvenim pitanjima, a s druge strane ozbiljnije radilo na educiranju i informiranju kako bi se društvene vrijednosti pomaknule u pozitivnom smjeru.

HUP je nedavno sastavio listu sa 16 ključnih pitanja na koja traže konkretne odgovore od stranaka koje izlaze na parlamentarne izbore, a od kojih žele čuti jasne odgovore na pitanja – kojim konkretnim mjerama i potezima namjeravaju pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i život hrvatskih građana učiniti kvalitetnijim. HUP-a je stava da bi upravo rasprava o načinu na koji se planira stvoriti uvjete za snažniji gospodarski rast te zaustaviti višegodišnje negativne trendove trebala biti u središtu predizbornih političkih debata.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja izjavila je nakon sastanka kako očekuju pomoć predsjednice u kreiranju mišljenja javnosti i izražavanju stavova oko gospodarskih pitanja.

Iako o ključnim gospodarskim pitanjima još nisu razgovarali sa svim parlamentarnim strankama, pa ni s vladajućim SDP-om, glavni direktor HUP-a Davor Majetić rekao je kako od stranaka očekuju da im odgovore kroz svoje gospodarske programe koje će predstaviti građanima.

"Kroz gospodarske programe ocijenit ćemo njihova rješenja za probleme koje smo definirali kroz 16 tema", rekao je Majetić nakon sastanka s predsjednicom.

Dosad su se, kaže, sastali s HSS-om, HNS-om i HDZ-om, a ORaH je je objavio odgovor na njihova pitanja. Idući tjedan očekuju sastanak sa strankom umirovljenika, ali najveća stranka vladajuće koalicije - SDP još im se nije javio.

No, Majetić smatra da ima još vremena, čekaju da im se SDP-ovci sami jave, a očekuje i sastanak s ekonomskim timom SDP-a.

Pročitajte više