Hajdaš Dončić putuje u Indoneziju: Traži se kupce Croatia Airlinesa

Foto: Arhiva

MINISTAR pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas putuje u službeni posjet u Indoneziju gdje će se susresti s tri ministra iz resora pomorstva, prometa i javnih poduzeća, s predsjednikom i predstavnicima indonezijske gospodarske komore te s čelnim ljudima nekolicine indonezijskih kompanija iz područja željezničkog, cestovnog, pomorskog i zračnog prometa. Jedna od glavnih tema ovog posjeta je prodaja Croatia Airlinesa, odnosno pronalazak investitora za hrvatsku nacionalnu zrakoplovnu kompaniju.

"Još u travnju, za službenog posjeta delegacije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture na Poslovnoj konferenciji u Jakarti koju je organizirala indonezijska Vlada i njihova gospodarska komora na temu gospodarske suradnje dviju država, indonezijski su gospodarstvenici iskazali interes za tješnjom suradnjom s hrvatskim gospodarstvenicima i to na području ulaganja, razmjene znanja i iskustava, trgovine, posebice u području pomorstva, željeznice, cestogradnje te zračne industrije.

Posjet ministra Hajdaš Dončića nastavak je razgovora iskazanih interesa o suradnji, a prvo će se u ponedjeljak sastati s ministrom pomorstva i ribarstva Indonezije Sharifom C. Sutjardom, kojom prilikom će potpisati Sporazum o suradnji između Ministarstva prijevoza Republike Indonezije i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture o izobrazbi te priznavanju i certificiranju pomoraca. Radi se o priznavanju pomorskih diploma hrvatskih pomoraca angažiranima na brodovima u Indoneziji, kako bi mogli nastaviti raditi, odnosno, na njima se zapošljavati. Trenutno se radi o 50-tak pomoraca koji bi mogli biti angažirani na brodovima japanskog brodara pod indonežanskom zastavom, za što im je potrebno priznanje od strane Indonezije.

Ministar Hajdaš Dončić će se tijekom boravka sastati s ministrom prometa E. E. Mangindaanom, kojom prilikom će razgovarati o mogućoj suradnji na području željezničkih vozila i infrastrukture, te mogućoj suradnji na području cestogradnje. Prilikom sastanka s ministrom javnih poduzeća Dahlanom Iskanom razgovarat će o mogućoj suradnji dviju zemalja, odnosno njihovih javnih poduzeća na području željeznica i željezničke infrastrukture te poslovnoj suradnji na izgradnji vlakova. Ministar će posjetiti i sjedište tvrtke Indonezijske željeznice (PT KAI).

Tijekom boravka u Jakarti ministar Hajdaš Dončić susrest će se s Suryom Sulistom, predsjednikom indonezijske gospodarske komore (KADIN), kojom prilikom će se naći s predstavnicima nekolicine kompanija koje su iskazale interes za poslovnu suradnju i ulaganja u hrvatske kompanije. Među ostalim susrest će se s direktorom indonezijske zračne kompanije Garuda, koja je u nekoliko navrata iskazivala interes o suradnji s Croatia Airlinesom, te s direktorom tvrtke Global Putra International Group, koja je iskazala interes ulaganja u Zračnu luku Osijek", priopćili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Pročitajte više