Haški optuženik Hadžić traži privremeno oslobađanje zbog bolesti

Foto: ICTY

GORAN HADŽIĆ zatražio je danas od Haškog suda da ga pusti na privremenu slobodu zbog bolesti, javlja Dnevni avaz.

Nisu poznati točni Hadžićevi zdravstveni problemi jer informacije o zdravstvenom stanju nisu vidljive u zahtjevu jer se, bez dozvole optuženog, one smatraju povjerljivim i privatnim.

Hadžić je, prema neslužbenim informacijama, krajem listopada prošle godine preživio infarkt u pritvoru. Proces protiv njega u prekidu je od tada.

Obrana zahtjeva hitno puštanje na slobodu jer u zatvoru nema uvjeta za liječenje. Prema zahtjevu obrane, Hadžić bi na privremenoj slobodi bio najmanje četiri mjeseca. U zahtjevu je obrana napomenula kako je danas završen prvi dio liječenja, no u sljedećim planiranim fazama tretmana neophodno je da se pacijent što više odmara "što je nemoguće u pritvorskim uvjetima".

Bude ga drugi pritvorenici

U zahtjevu piše kako "Hadžića često bude drugi pritvorenici", da nema određenog njegovatelja te da mu "nije pružena njega koja bi omogućila njegov oporavak".

"Zadržati Hadžića u pritvoru tijekom ove ključne faze njegovog liječenja, uzimajući u obzir sve okolnosti, bilo bi nečovječno i lišilo bi ga najbolje prilike", piše u zahtjevu. Ocjenjuju kako pritvor "nije primjereno mjesto za Hadžića u ovoj kritičnoj fazi".


Obrana se poziva na odluke kojima su privremeno oslobođeni Momir Talić i Đorđe Đukić koji su nedugo nakon puštanja preminuli. Hadžić bi se obvezao poslije liječenja vratiti u Haag.

Raspravno vijeće nedavno je predložilo da Hadžića pregledaju dva nezavisna specijalista koji bi suce trebali obavijestiti kada i pod kojim uvjetima će optuženik biti spreman za nastavak procesa. Vijeće bi uskoro trebalo donijeti odluku, piše Dnevni avaz.

Suđenje je počelo 2012. godine

Hadžića se tereti za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, istrebljenje, ubojstva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, deportaciju i prisilno premještanje, od 1991. do 1993. u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini. Djela su kvalificirana kao zločini protiv čovječnosti.

Optužen je i za ubojstva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje naselja neopravdano vojnom potrebom, uništavanje vjerskih objekata i pljačku privatne i javne imovine. Optužuje ga se da je za cilj imao trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva radi uključivanja velikog dijela teritorije Hrvatske u ujedinjenu srpsku državu.

Hadžić je uhićen 20. lipnja 2011. godine, a prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio se da nije kriv ni po jednoj točki optužnice. Suđenje mu je počelo 16. listopada 2012. godine.

 
 

Pročitajte više