Hoće li biti nešto od turizma? Padaju rekordi u cestovnom i zračnom prometu!

Foto: Ivana Ivanović, Tino Jurić/Pixsell, Hina

JE LI ovaj vikend najava "turističkog booma" kako je to prognozirao ministar Lorencin?

Naime, od jučer u šest do jutros u šest sati na autocestu u smjeru mora u Lučkom ušlo je gotovo 52 tisuće vozila čime je postignut novi rekord ulaska vozila na cestu od kada se mjere ulasci.

Rekordi padaju i u zračnom prometu. U splitskoj zračnoj luci danas se očekuje promet oko 27.000 putnika u oba smjera što je najveći dnevni promet ostvaren ikad u toj zračnoj luci a ujedno je i rekordan dnevni promet za sve zračne luke u Hrvatskoj.  

"Tijekom dana do ponoći u splitskoj zračnoj luci će biti 220 slijetanja i uzlijetanja 110 zrakoplova, koji će prevesti ukupno oko 27.000 putnika, što je najveći dnevni promet u toj zračnoj luci od njezina osnutka 1966. godine, a ujedno je i najveći promet koji je ikada u jednom danu ostvarila neka zračna luka u Hrvatskoj", rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj Službe prihvata i otpreme u splitskoj zračnoj luci.

Po njegovim riječima danas kroz splitsku zračnu luku prometuju putnici s 50-ak destinacija iz 25 zemalja.

Istaknuo je kako je u srpnju ove godine kroz splitsku zračnu luku prometovalo 389.000 putnika što je za 15 posto više no u istom mjesecu prošle godine, a ujedno je to, kako je rekao Melvan, i najveći jednomjesečni promet u toj zračnoj luci od njezina postanka.

Također je kazao kako je u prvih sedam mjeseci ove godine kroz ovu zračnu luku prometovalo oko 940.000 putnika, što je za 10 posto više u usporedbi s prvih sedam mjeseci u 2013. godini.

"Sredinom idućeg tjedna u splitskoj zračnoj luci očekuje se i milijunti putnik ove godine, tjedan dana ranije nego prošle godine", kazao je Melvan.

Rekordan i morski promet



I u splitskoj Gradskoj luci danas je rekordan dnevni promet putnika ove godine.

"Tijekom dana kroz gradsku će luku prometovati više od 30.000 putnika i oko 5.000, vozila što je najveći dnevni promet ove godine", rekao je za Hinu Ante Mrvica, koordinator Jadrolinijinog splitskog plovnog područja. Pojasnio je kako je danas prva veća ovogodišnja smjena turista, što znači da podjednak broj putnika odlazi na otoke i vraća se sa njih.

"Trajekti su nam danas prepuni putnika, tako da ćemo tijekom dana uvesti i nekoliko izvanrednih linija, pretežito prema Braču", pojasnio je Mrvica.

Pročitajte više