Hollande: Ciljevi napada u Kopenhagenu i Parizu su isti

Foto: FAH

CILJEVI subotnjih napada u Kopenhagenu i napada u Parizu u siječnju su isti, rekao je u nedjelju francuski predsjednik Francois Hollande na izlazu iz danskog veleposlanstva u Parizu, kamo je došao izraziti solidarnost Francuske s danskim narodom.

"Ono što se dogodilo jučer, u Francuskoj se dogodilo prije više od mjesec dana", rekao je francuski predsjednik.

"Teroristi su izabrali iste ciljeve. Prvo kulturni centar gdje se raspravljalo o slobodi govora. Ubijen je filmski redatelj. Zatim su na udaru bili redarstvenici jer su štitili to mjesto i jer su štitili i sinagogu. Isti terorist je napao mjesto na koje Židovi dolaze moliti", dodao je Hollande.

"Vidimo da tu postoji veza, ista odlučnost terorista da udare na ono što jesmo, na vrijednosti slobode, prava i zaštite, u kojima svaki građanin, bez obzira na vjeru, mora moći uživati", rekao je.

"Danska i Francuska danas osjećaju istu tugu, istu bol, ali i istu želju da pruže otpor, da se bore i pobijede terorizam", zaključio je Hollande.

Solidarnost s Danskom spontano su iskazali i francuski građani. "Ja sam Danac", slogan je koji je uzvikivalo ili isticalo na transparentima više stotina ljudi okupljenih u nedjelju predvečer ispred danskog veleposlanstva u Parizu nakon dvaju napada u Kopenhagenu u kojima su ubijene dvije osobe.

Riječ je o za ovu priliku prilagođenom sloganu "Ja sam Charlie" (Je suis Charlie), simbolu pod kojim su održani milijunski mimohodi diljem Francuske nakon siječanjskog napada islamista na pariško sjedište satiričkog tjednika Charlie Hebdo.

Pročitajte više