Hollande želi Google, Facebook i Twitter proglasiti "suučesnicima" terorista

Foto: Hina

FRANCUSKA vlada započinje s pritiskom na Google, Facebook i druge kako bi pomogli u borbi protiv terorizma. Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je jučer kako će francuska vlada već idućeg mjeseca predstaviti prijedlog zakona kojim će te tvrtke, ali i druge na kojima će biti objavljivan poruke ekstremista, proglasiti suučesnicima u govoru mržnje.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve putovat će stoga u SAD kako bi potražio pomoć od čelnih ljudi Twittera, Microsofta, Googlea i Facebooka. Njihovi glasnogovornici, piše Bloomberg, zasad nisu komentirali najave iz Francuske.

Francuzi su se odlučili na ovaj potez jer sigurnosni stručnjaci smatraju da se teroristi najčešće regrutiraju "online". "Gigantske internet tvrtke, znamo na koga tu mislimo, ne mogu više zatvarati oči pred ovime što se događa ili će u suprotnom biti suučesnici. Moramo reagirati na europskoj, ali i svjetskoj razini kako bi definirali legalni okvir da bi internet platforme koje upravljaju društvenima mrežama preuzele odgovornost te mogle biti sankcionirane", poručio je Hollande.

Pročitajte više