Holy: Nužna promjena svijesti prema okolišu, ali i promjena unutar društva

Foto: FAH

PREDSJEDNICA ORaH-a Mirela Holy izjavila je večeras u Osijeku kako se ekofeminizam, kao radikalni ekološki pokret, zalaže za promjenu svijesti o problemima okoliša, ali da to ne može biti dovoljno dok se ne promijene odnosi u društvu, posebice odnos prema okolišu.

Govoreći na tribini Hrvatskog bioetičkog društva "Održivi razvoj i radikalni pokreti zaštite okoliša", Holy je kazala kako je ekofeminizam specifičan pokret, koji spaja elemente feminizma i ekologizma, nastao 80-tih godina prošlog stoljeća te je vrlo prisutan u državama razvijenog svijeta.

Dodala je kako se, uz ekofeminizam, u radikalne ekološke pokrete ubrajaju socijalna i dubinska ekologija, među kojima postoji prijepor u definiranju grupacije, koja je izazvala sadašnju degradaciju okoliša.

Muškarac kao mjerilo svih stvari


Dok dubinski ekolozi tvrde da je uzročnik tome problemu antropocentrizam, odnosno pristup po kojemu je čovjek mjerilo svih stvari, ekofeministkinje smatraju da je to androcentrizam, odnosno model u kojem je muškarac mjerilo svih stvari, pojasnila je Holy.

Dodala je kako su radikalni ekološki pokreti prilično negativno usmjereni prema ideji održivog razvoja jer ga smatraju licemjernim konceptom, koji samo kupuje vrijeme kako se ne bi dogodila nužna promjena načina postupanja prema svijetu.

Ocijenila je kako održivi razvoj nije na taj način koncipirao pristup prema društvu te da, unatoč razlikama, postoje određene usklađenosti između radikalnih pokreta zaštite okoliša i održivog razvoja.

Pročitajte više