Hrelja: Nikad nismo razgovali o smanjenu plaće zaposlenika na državnom proračunu za pet posto!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NESLUŽBENE najave da bi se plaće zaposlenika na državnom proračunu mogle linearno smanjiti za pet posto komentirao je HDSSB-ov saborski zastupnik Zoran Vinković.

"To sasvim sigurno neće spasiti Hrvatsku od ovog bauljanja hrvatske Vlade. Sad sam u Saboru rekao da predlažem da se u onom kvizu 'Milijunaš' postavi nagradno pitanje koliko Hrvatska ima u stvarnosti poreza i da to treba biti pitanje za milijun kuna. To ne bi ni onaj mali Indijac iz filma 'Milijunaš' odgovorio. Ovo je jedina stvar koju hrvatska Vlada radi", ističe.

"Ovo se odnosi i na saborske zastupnike, smanjite ako hoćete i 10 posto, ali onima koji rade, bez obzira što imaju sigurnu plaću, ne možete svake godine svakom vlašću smanjivati i ukidati prava jer oni su u radnom odnosu i ta prava proizlaze iz radnog odnosa. Tih pet posto sasvim sigurno neće spasiti Hrvatsku", rekao je Vinković.

Hrelja: Nikad se o tome nije razgovaralo

O ideji da se za pet posto linearno smanji osnovica plaće za 240.000 zaposlenika na državnom proračunu najmanji koalicijski partner HSU ne zna ništa, ustvrdio je njihov čelnik Silvano Hrelja.

"Ne, nikad se nije o tome razgovaralo. Moje osobno mišljenje je da tada idemo u negativnu spiralu jer bilo kakvim rezanjem plaća dolazi do smanjenja doprinosa. Dakle, s jedne strane štediš, a s druge se stvara još veća provalija. Ono o čemu se sada razgovara sa sindikatima su božićnice, regresi, to je određeni manevarski prostor. Izvan toga ne postoji ništa, da ne bi štetno djelovalo na proračun", rekao je Hrelja.

Pročitajte više