Hrvatska ima 1915 dužnosnika, koji kad odu s dužnosti imaju pravo na plaću pola godine

Foto: Hina

HRVATSKA trenutno ima 1915 dužnosnika koji su plaćeni iz državnog ili lokalnih proračuna, pokazuje to Registar dužnosnika objavljen na internetskim stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

U državne dužnosnike spadaju saborski zastupnici, premijer, ministri i njihovi pomoćnici, glasnogovornik Vlade, ravnatelji agencija, zavoda i direkcija, dužnosnici u Uredu predsjednika, suci i zamjenici Ustavnog suda, guverner Hrvatske narodne banke i drugi.

Dužnosnici su i gradonačelnici svih hrvatskih gradova, njih 128, njihovi zamjenici te 20 župana sa zamjenicima, 428 općinskih načelnika i njihovi zamjenici.

Dobivaju naknadu za troškove prehrane i odvojeni život

Popis nije potpuno točan jer ne uključuje novoizabrane načelnike i gradonačelnike koji su izabrani na prijevremenim lokalnim izborima protekli vikend. No, na popisu su još uvijek dužnosnici koji to više nisu. Primjerice, dužnosnici iz ureda bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji su prije mjesec dana prestali raditi.

Razlog je članak 15. Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika koji osigurava da oni, nakon prestanka obnašanja dužnosti sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu, imaju šest mjeseci pravo na naknadu u visini plaće koju su imali na dužnosti, a sljedećih šest mjeseci na 50 posto plaće.

Također, dužnosnici imaju pravo i na životno osiguranje. Dobivaju i naknade za odvojeni život, troškove za službeno putovanje i troškove prehrane.

 

Pročitajte više